• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Теодора Генчовска:Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата

Теодора Генчовска:Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата

/КРОСС/ Благодаря за бързата реакция и на пожарната, и на полицията, на дежурния прокурор и на всички криминалисти, които веднага са се отзовали на сигнала и са предприели всички необходими мерки за овладяване на пожара в Културния дом „Иван Михайлов" в Битоля. Директорът на полицията на Битоля се ангажира да вложи всички усилия за разкриване на извършителя на този изключително неприятен вандалски акт. Моите очаквания са, че и съдебната власт в РСМ ще свърши своята работа. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Външният министър разказа, че е видяла един от записите на охранителните камери. Палежът на културния ни център в Битоля е извършен изключително хладнокръвно, целенасочено и преднамерено, заяви тя. „Вижда се мъж, който пристига на колело, изключително спокоен. Слиза от него, сваля една туба със запалима течност и спокойно излива течността пред входната врата на културния дом, след което спокойно я запалва", разказа Генчовска.

Според нея е възможно мъжът да потърси лекарска помощ ако има изгаряния от силния огън.

Единствено бързата реакция на местната полиция и пожарна са спасили културния дом от по-големи поражения. „Човекът е с маска, но няма нищо специфично в облеклото му. Млад, добре сложен мъж, здрав, спокоен", казва Генчовска.

„Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и правителството й да имат последователна, всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата", каза външният министър.

Според нея е нормално да има очаквания за започване на преговорния процес за приемането на РСМ в ЕС, но това е въпрос на отговорност от тяхна страна кога ще постигнат конкретни резултати по договореностите. „Винаги сме казвали, че процесът е основан на заслуги. От българска страна никога не са поставяни срокове и дати. Оптимисти сме по отношение на постигане на резултати. Кога и как - пак е въпрос на готовността на колегите от правителството от РСМ да реализират тези договорености", коментира министър Генчовска.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.