• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Възстановяването от кризата - дълъг маратон, не спринт на късо разстояние

Възстановяването от кризата - дълъг маратон, не спринт на късо разстояние

/КРОСС/ Глобалната икономика трябва да се подготви за дълъг маратон. Бързото икономическо възстановяване е спринт на късо разстояние и няма да помогне в дългосрочен план. Сред показателите за възстановяването ще са ниършорингът, управлението на риска и инфраструктурната свързаност, а у нас ключови са цялостната визия и бързото прилагане на мерките в подкрепа на бизнеса. Това мнение изрази Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Гъвкавите и цифровизирани бизнеси ще успеят да са на първа линия в следкризисното възстановяване", смята Георгиев.

"Стратегията е ключов eлемент в случая, но тя не е широко приложена в голяма част от националната икономика. Има мерки, но няма цялостна визия за след месец и година. Настоящият вакуум трябва да се използва в инвестиране на нови умения и знания".

"Прогнозираното от Международния валутен фонд синхронизирано икономическо забавяне бе ускорено от глобалната пандемия", отбеляза Георгиев.

"В случая бързината на мерките е важна", посочи гостът, като обясни, че реализирането на мярката "60 на 40" и подкрепата по програмата "Иновации и конкурентоспособност" са се забавили.

"Сега едва ли износът ще спомогне за възстановяването, както беше през 2008".

"У нас е важна платежоспособността на вътрешния пазар и въпросът как да се насърчи вътрешното потребление. Интересен е дебатът за диверсифицираната ДДС ставка. Единната ставка дава възможност за лесно и ефективно събиране на ДДС", подчерта Георгиев. Той обаче предупреди за риска от възникване на лобизъм.

"За да говорим за промяна на социалноосигурителния и данъчен модел, опираме до въпроса за доверието в институциите".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.