• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо по френското предложение за РСМ

Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо по френското предложение за РСМ

/КРОСС/ Липсата на позиция повече от седмица по френското предложение за урегулиране на отношенията между България и РСМ обостри нещата. Това заяви бившият външен министър депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Имаше несигурност в България, колко дни се мълчеше. Нямаше нито заседание на Комисията по външна политика, нито позиция на правителството на Кирил Петков от петък досега. Това обостри нещата и беше грешка, трябваше да се действа малко по-бързо и малко по-отговорно", смята тя.

Решението беше оставено на депутатите от външната комисия, защото правителството в оставка така и не внесе никакво предложение и инициативата трябваше да бъде поета от ГЕРБ, уточни Захариева за БГНЕС.

Бившият външен министър обърна внимание и на гласуването по време на вчерашното заседание, на което бяха разгледани трите проекта, внесени от ГЕРБ, ДПС и ДБ.

"На заседанието на външната комисия партията на премиера в оставка гласува меко казано странно. Гласува едновременно с ДПС и ГЕРБ, когато подкрепи предложението на ДБ и в същото време гласува с "Възраждане" против нашето предложение", отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Бившият външен министър заяви, че предложението на ГЕРБ е много близко до това на ДБ. Тя се спря и на яростното отхвърляне от македонска страна на френското предложение.

"Това е още едно доказателство, че тази Преговорна рамка и постигнатият пакет е добър. Македонските политици не за пръв път си играят и се опитват да извиват ръце. Първоначално имаше остра реакция от страна на опозицията, имаше огромни протести на ВМРО-ДПМНЕ. Сега се вижда и от страна на управляващите, което се засили след изявлението в сряда на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепи френското предложение", изтъкна Захариева.

Коментирайки ситуацията в РСМ, депутатът от ГЕРБ каза, че преминаването към работеща демокрация не е лесен процес.

"Това е още едно доказателство, че сме били прави, когато още през март 2020 г. решихме, че за да се случат реформите в РСМ, те трябва да станат част от преговорната марка. Искат, не искат, властите в Скопие ще трябва да ги изпълняват, ако наистина имат желание да се присъединят към ЕС", завърши тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бивша първа дипломатка/патка/ на България няма защо да се притеснява за забавяне приемането на френското предложение от страна на правителството на Петков. Скопие не го прие. Оказа се едно дипломатическо френско изпързаляне, за да се отмени българското вето, а след това българско-македонски преговори безконечни и безрезултатни.

26.06.2022 10:13:56

Люк

24 юни ден на предателите на България.Ащо се отнася до анонимника по-долу- на предателите на българските национални интереси се полага и по-тежко наказание, твоят кумир се отървава само със снемане от власт.Добре, че поне онези щурите от Възраждане не му счупиха главата.

24.06.2022 17:02:00

Анонимен

А вие защо бързахте да го свалите, като му отнехте легитимността на премиер, който да има право да се произнесе?

24.06.2022 14:09:24

Aferist

ПП, ГЕРБ, ДПС И ДБ – ПРЕДАТЕЛСКИ ПРИЕХА ПАДАНЕ НА ВЕТОТО ЗА МАКЕДОНИЯ! ПП, ГЕРБ, ДПС И ДА БЪЛГАРИЯ – в единен строй предадоха националните интереси, облизаха задника на Макрон, респективно на САЩ, и дадоха „зелена светина“ на приемането на Македония в ЕС. В цялата ни българска история този народ е зебележителен със своите предатели и гъзолизци. И днес нищо не се е променило. България е колония на САЩ и на всички нива се управявлява от Хаджипенчовци – от президента навсякъде надолу. Долна история. Лайняна история. Предател до предателя, продажник до продажника. ПростотоКиро изпълни онова заради което бе сложен от Радев и Херо Мустафа да управлява – да пусне Македония и да открадне де каквото можа. Аре, рая, до следващото раздаване на идиоти.

24.06.2022 14:03:21

Анонимен

Днес отново Еди Рама бълва огън и жупел срещу България из Европа.Днешната реакция на МВнР изобщо не го е впечатлила и той продължава с просташкия си език на примитивен човек.По- рафиниран в приказките си от сутринта е Османи, но те показват съгласуваност на двамата албанци,единият от Тирана, другият от Скопие срещу България.Следва да има още по-остра реакция от наша страна и Парламента да замрази решенито си по този въпрос.

24.06.2022 13:55:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.