• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Анастас Герджиков: Няма да поема по пътя на политиката

Анастас Герджиков: Няма да поема по пътя на политиката
Всички се надяваме, че през следващите 5 години за доброто на народа ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози, посочи кандидатът за президент

 

/КРОСС/ Загубилият втори тур на президентските избори проф. Анастас Герджиков няма да влиза в политиката, обяви самият той в първия си коментар след приключването на изборния ден.

"Ще намерим начин да продължим и нашият глас да се чува. Няма да поема по пътя на политиката", каза Герджиков, който е ректор на СУ. За опонентите проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са гласували 31,4% по данни, получени към 20 часа на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол) на Gallup International - социологическата агенция, с която работи Investor Media Group.

„Всички се надяваме, че през следващите 5 години за доброто на народа ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици", коментира още кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС.

Той благодари на инициативния комитет, щаба си, на партиите, които са подкрепили него и кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, на кандидат-президентите, които между двата тура са ги подкрепили, както и на подкрепилите ги гласоподаватели.

"Кандидатирахме се, защото мислехме, че страната има нужда от нас, че можем да преодолеем разделенията и защото виждахме, че демокрацията е в опасност", посочи той.

„Нашите съперници, вместо да изтъкнат какво са направили за 5 години или да посочат нашите грешки, непрестанно повтаряха, че сме свързани с дадени партии и хора. Това не е истински дебат", каза още Герджиков.

В същото време според Герджиков в последната седмица се е повдигнала малко завесата за отсрещната страна, чуло се е за олигарси, обществени поръчки, зависимости. По думите му „целият държавен апарат работеше за тях, репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания, вътрешният министър беше говорител на предизборния щаб".

Герджиков коментира и вота в Турция, като подчерта, че секциите там са били празни, а гласовете на подкрепилите ДПС са се разделили сравнително равномерно между двамата кандидати за президентския пост.

Според него това, че икономическа полиция е влязла в Софийския университет, на който той е ректор, в последния ден на кампанията, е също репресия с оправдание, че в университета са раздавали аванси на фирми. Предадени са стотици документи, които оправдават това, посочи той.

"Да обвиняваме хората, че са дезинтересирани и че не искат да се включат в политическия живот е крайно несправедливо. Причината да се кандидатираме, е, че вярвахме, че независими кандидати имат шанс. Подкрепата на няколко партии и особено на ГЕРБ е накарала някои хора да мислят, че не сме независими,
каза още Анастас Герджиков.

"Повечето ни послания се харесаха на хората и нашите съперници и други кандидати, вкл. действащия президент, често ги заемаха. Това, че не сме се разграничили от някой, е от значение, тъй като цялата кампания на Радев беше построена върху това да ни идентифицират с дадена партия. Никаква друга кампания нямаше - какво са свършили, какво ние не сме свършили", заключи той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Жалко за професора, който не разбра и не се усети, че бе слаб бушон на ГЕРБ. Жалко и за полк. Митева, която като офицер и човек на честта не би следвало да се подвежда и това личеше по лицето й след обявяването на прогнозните резултати.

21.11.2021 22:25:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.