• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Германия: икономическият спад се заменя с бързо възстановяване

Германия: икономическият спад се заменя с бързо възстановяване

/КРОСС/ Докато кризата с COVID-19 все още държи в ръцете си други индустриализирани страни, германската икономика изглежда се научи сравнително бързо да се справя със ситуацията. „Дойче Веле“ разкрива причините за това.

Падането ще бъде тежко, това е сигурно. Но за разлика от Франция, Италия или Испания, където Европейската комисия изчислява двуцифрен спад на икономическите резултати за 2020 г., в Германия икономическият спад най-вероятно ще бъде „само“ едноцифрен.

След рекордния икономически спад в началото на тази година, германската икономика изглежда се изправи. Според данни на Федералната статистическа служба (Destatis) тя е „успяла да се възстанови донякъде“ през юли и август, казва Алберт Браакман от Департамента по икономика на тази агенция. Очевидно тенденцията ще продължи, според показатели като комисионни към индустрията и индекса на бизнес увереност, измерен от института Ifo.

След спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия през второто тримесечие, от 9,7%, в резултат на ограниченията, дължащи се на коронавируса, икономистите прогнозират за втората половина на годината растеж, който ще направи така, че спадът да е „само“ с 5,8%. Това е най-големият спад в следвоенния период, но би могло да е по-лошо. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) дори изчислява спад на германския БВП от “само” 5,4%, след като коригира прогнозата си от 6 юни. Изглежда сериозно, но ако го сравните с това, което очаква Франция (-9,5), Италия (-10), в рамките на еврозоната, Великобритания (-10,1) и Япония (-5, 8), ударът е по-малко суров. Само САЩ биха били в по-добра ситуация с -3,8%, а в Китай, страната на произход на пандемията, икономиката дори би нараснала с 1,8%.

“Икономическият спад в началото на годината беше по-мек от очакваното, така че възстановяването това лято е наистина силно”, каза Никола Бранд от Центъра на ОИСР в Германия пред „Дойче Веле“ и добавя, че броят на заразените с COVID-19 е по-нисък, отколкото в други страни и поради тази причина ограничителните мерки не са били толкова строги, както на други места. Друг фактор е, че Германия е по-малко зависима от туризма, отколкото Франция, Италия и Испания.

Въпреки тези положителни данни главният икономист на ОИСР Лорънс Бун даде да се разбере, че пътят към края на пандемията е дълъг: „Краят все още не се вижда, но сега политиката може да направи много за изграждането на доверие. ”.

Доверието на хората в управлението на кризи от германската политическа класа и икономическия сектор е, според Фридрих Хайнеман от Европейския център за икономически изследвания (ZEW) в Манхайм, основен фактор за обяснение на устойчивостта на немската икономика.

„Силното представяне на правителството в критичната фаза на пандемията засили доверието на населението. Това повишаване на доверието води до по-голяма санитарна дисциплина “, обясни експертът от ZEW в интервю за „Дойче Веле“. Германските власти наблягат повече на самодисциплина и осъзнаването на хората, добавя той. “Във Франция, например, Макрон реагира по невероятно военен и радикален начин при карантината поради пандемията и по този начин загуби доверието на хората“, сравнява експертът.

Друг важен фактор в Германия, за разлика от Франция и Италия, е “мащабът и скоростта на прилагане на мерките на административно ниво. Германското правителство реагира бързо и правилно въпреки огромния натиск за времето, ако те отчитат например правилата за краткосрочна работа и многобройните програми за гарантиране на ликвидност ”, подчерта Хайнеман.

По същия начин силата на германските финанси беше от съществено значение за справяне с коронавирусната криза. “Силно критикуваната политика на” нулев дълг “през последните години е може би най-важният фактор за Германия да преодолее толкова добре тази криза”, каза икономистът. Въпреки краткосрочния пакет от 130 000 милиона евро и други помощи, дължащи се на пандемията, Германия, независимо от прогнозната задлъжнялост от около 80% от своя БВП, продължава да е в стабилно икономическо положение. До края на 2020 г. Франция и Испания ще имат над 110% дълг от БВП, а Италия – повече от 150%.

Надеждата, че Германия ще се възстанови икономически се основава и на факта, че населението постепенно се учи да живее с коронавируса, да работи, да произвежда и да консумира. „И голямото икономическо благополучие, резултат от бума на заетостта през последните 10 години, стабилизира търсенето, също и за индустриални стоки”, казва той. „Има голяма вероятност до една година да живеем в свят, който би престанал да бъде заплашителен, също и икономически, поради появата на ваксина срещу коронавируса“, прогнозира Хайнеман. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.