• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Без подкрепа за ВНС управляващите прокараха правила за неговия избор

Без подкрепа за ВНС управляващите прокараха правила за неговия избор

/КРОСС/ Парламентът одобри на първо четене поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които в закона се записват правила, по които ще се провеждат избори за Велико Народно събрание (ВНС).

Това стана, въпреки че управляващата партия очевидно не разполага с нужните 160 депутатски гласа, за да прокара решение за провеждането на такива избори, заради съпротивата на БСП и ДПС.

Проектът на ГЕРБ предвижда също така да се въведе машинно гласуване във всички избирателни секции, но в същото време да се запази и гласуването с бюлетини. Задачата по определянето на техническите спецификации на устройствата, както и по тяхното придидобиване, се възлага на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Дебатът по промените ще се запомни с дългото и силно критично към ГЕРБ изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който оцени проекта като "поредно доказателство за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие". По думите му движението подкрепя пълноценното въвеждане на машинно гласуване, но при условие, че държавата се погрижи за всичко - да закупи устройствата, да направи нужния софтуер, да ги сертифицира и одитират, да осигури логистиката около машинното гласуване. В същото време обаче ГЕРБ връщат хартиените бюлетини и стоварват отговорността за всичко, свързано с машините на ЦИК. "За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Няма как да осигурите машинно гласуване като го възлагате на ЦИК, която няма властови ресурс и административен капацитет. Вие обричате машинното гласуване на провал с този законороект. Нещо повече – залагате капани за след изборите, като създавате условия за оспорване на изборните резултати", прогнозира Карадайъ.

Отхвърлиха законопроекта и депутатите от БСП. "Прехвърлихте цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка ... Използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно", коментира социалистът Явор Божанков, като напомни за оттеглянето на шефа на ЦИК Стефка Стоева. А съпартиецът му Крум Зарков изтъкна, че като връщат хартията в гласуването, управляващите ще върнат и всички проблеми, които са искали да отстранят с помощта на машините.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За срам на Европа, на всичките нас, когато докопа в ръцете си власт, по-страшен от спина, по-жилав от рака, сега за сега се оказа простака. Радой Ралин

03.09.2020 14:45:23

България очаква

тия от ГРОБ и патериците скоро да гризнат дръвчето....

03.09.2020 14:10:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.