• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Модата през очите на поколението Z – смелост и вдъхновение от миналото

Модата през очите на поколението Z – смелост и вдъхновение от миналото
Водещата европейска модна търсачка GLAMI представя информация за предпочитанията на поколението Z в България

/КРОСС/Платформата GLAMI разкрива кои са модните предпочитания на поколението Z в България, като изследва нагласите и поведението на 30 000 потребители на уебсайта в период от една година. Сред участниците са и представители на поколението Z, в което попадат лицата, родени между 1997 и 2012 година.

Въз основа на техните отговори и богатия набор от данни се открояват три водещи модни тенденции, а именно Gorpcore, Blokette и Bimbocore. Трендовете отразяват разнообразните нагласи и смелото отношение на съвременните младежи към модата. Отличава се стремежът към подчертаване на индивидуалността, но с мисъл за практичност. Основен източник на вдъхновение са течения от миналото, но пречупени през призмата на днешните разбирания.

Gorpcore

Тази тенденция се асоциира с визия тип „преход" или „къмпинг", но със стилен почерк. Данните на GLAMI сочат, че се наблюдава забележителен ръст в предпочитанията на артикули, които се явяват ключови за Gorpcore. Търсенето на дамски модели ветробрани е нараснало с 271%, а на мъжки - с 62%. Откроява се и засилен интерес към ботушите за открито, чието повишение е отчетено на цели 110%. Скок в търсенето е отбелязан в категориите „карго панталони" (+23%), „поларени" якета (+30%) и „трекинг панталони" (мъже +29%, жени +21%). Резултатите са показателни за нарастващия ентусиазъм към функционалните, но и устойчиви модели, съчетаващи удобството на туристическата екипировка с градското ежедневие.

Blokette

Един тренд сред младите дами, който е комбинация от винтидж спортни дрехи и игрива женственост. Той се основава на типично мъжкия стил blokecore (вдъхновен от британската футболна култура), а негови отличителни елементи са футболните тениски, спортните джърсита, тенис полите, гетите и маратонките тип Adidas Gazelle. Присъщи са и бомбър якетата, чието търсене в платформата GLAMI е нараснало с 88%. Blokette най-вероятно ще остане предпочитан още дълго време, тъй като със сигурност предстоящите за 2024-а година Олимпийски игри ще са повод за допълнително вдъхновение.

Bimbocore

Bimbocore унищожава стереотипите, казва „не" на обичайното и празнува дръзкото себеизразяване. Звезди като Бритни Спиърс и Парис Хилтън дължат до известна степен своята популярност през 2000-е именно на този стил. Същото се отнася и за Рийз Уидърспуун в ролята ѝ на Ел Уудс в небеизвестната комедия „Професия блондинка". Тази тенденция се свързва с ярки цветове, най-вече розово, велурени анцузи, къси рокли и поли, бляскави чанти и аксесоари и високи токчета. И въпреки че така описана звучи твърде „крещящо", всъщност днес Bimbocore е израз на свободата от предразсъдъците, насърчава обичта към себе си и тялото си и категорично се противопоставя на моделите за „съвършенство" в обществата.

И трите тенденции продължават да набират популярност, но тепърва предстои да проследим как тяхното присъствие ще оформи модния пейзаж и през настоящата година. Със сигурност обаче поколението Z ще продължи да заявява себе си по смел и категоричен начин и да задава тона в света на модата - от практичното облекло до розовите очила.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.