• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Как българинът се справя с високите сметки

Как българинът се справя с високите сметки

/КРОСС/ Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред поставят под въпрос ще успеем ли да се справим с високите си сметки през зимата. Потвърждение, че проблем ще има, дойде и от Евростат. Данните сочат, че около 8% от жителите на Европейския съюз не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл. Процентите варират за различните страни, а България оглавява класацията. У нас 27% от хората нямат възможност да се отопляват през зимата. След нас в класация е Литва с 23 на сто и Кипър с 21%. Страните, в които най-малко хора ще имат проблем със сметките си за отопление са Австрия 1,5% и Финландия 1,8%. Какви са причините ние да сме първи по невъзможност да се отопляваме и можем ли да ги стигнем австрийците - отговори потърси Виктория Бояджиева.

В семейството на Ани Петрова дори не се повдига въпросът да се правят компромиси с топлината.

„В началото на есента преди да почнем да палим парното, използвахме ток в моята спалня, понеже имам малко детенце. През цялата нощ работеше радиатор", разказа жената.

За да оцелеят, Петрови са минали на отопление с дърва.

„Миналият месец купихме 5 кубика дърва. До един месец трябва да поръчаме поне още 5 и евентуално януари, февруари - пак", сподели Ани. Семейството гори около 15 кубика. Тоест, ще им излезе около 1200 лева за сезона. И това е защото са намерили изгодна сделка.

Докато във врачанските села зимата се отопляват на камина и дърва, то в столицата хората предимно се отопляват благодарение на „Топлофикация".

От дружеството вече коментираха, че сметките на 73% от клиентите им са до 100 лева, близо 17% от фактурите са между 100 и 150 лв. и само около половин процент от сметките са над 300 лв. Тази година „Топлофикация" пусна парното с 19 дни по-рано спрямо миналата година през октомври, тъй като среднодневната температура беше 8 градуса, а през октомври 2020 година е била - 12,6 градуса. Но семейство Камбушеви твърдят, че заради аварии са имали парно само 4 дни през октомври тази година, а сметката е като за 4 седмици и повече.

„Сумата е голяма и в дните, в които нямахме парно", споделя Радостина Станчева-Камбушева.

Освен по-ниските температури влияние оказва и вдигането на цената на парното от юли с близо 20 процента, напомнят от „Топлофикация". Разходите за топлина през октомври се оказват само подгряване за това, което следва януари месец. Тогава се очаква поскъпване с между 20 и 30% заради цената на природния газ, която расте нагоре от лятото. Някои експерти дори прогнозират 50% ръст. Причината - цената на газа за регулирания пазар е скочила два пъти за една година. И това все още не е добавено към в цената на парното. Високите цени се оказват огромен проблем и за държавните болници. Наред с другите предпоставки за трупане на дългове, увеличаването в цената на елетроенергията ги поставя в съвсем непреодолим недоимък.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.