• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Веско Стамболов записа в БНР клавирен цикъл от Марин Големинов

Веско Стамболов записа в БНР клавирен цикъл от Марин Големинов

/КРОСС/ Българското национално радио продуцира нов запис на "Прелюд, ария и токата" от Марин Големинов за пиано и оркестър. Изпълнението е на солиста Веско Стамболов и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров.

Веско Стамболов е сред изявените български артисти и педагози, които в последните години се реализират в чужбина - от 2012 г. той живее в Барселона, където концертира и преподава пиано и камерна музика във Висшата консерватория „Лисеу". Възпитаник е на Средното музикално училище „Добри Христов" в родния си град Варна и на НМА „Проф. Панчо Владигеров" в София.

Сред най-интересните му звукозаписни проекти са двата клавирни концерта от Йохан Себастиан Бах, записани със струнен квартет - албум, отличен от специализираното списание за клавирно изкуство "PIANONews" като "Диск на месеца" за май и юни 2004 г.; а също и двоен компактдиск с пиеси за две пиана от Рахманинов, записан в партньорство с Весела Маринова, диск на клавирното дуо Бругаля-Стамболов с "Пролетно тайнство" от Стравински и "Пепеляшка" от Прокофиев.

Веско Стамболов има специален афинитет към българската класическа музика и към по-рядко изпълняваните произведения в нея. Осъществил е първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70), има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков. Записва го студийно със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Станислав Ушев. Неколкократно изпълнява Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета - Шумен отново с диригент Станислав Ушев, за което е удостоен с Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2020 г. Записва и тази творба студийно в партньорство с Радиооркестъра под диригентството на Марк Кадин, а в продължение на тази линия е настоящият запис на Прелюд, ария и токата.

На 3 март 2021 г. в Каталуния на музикалния пазар излезе компактдиск на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.