• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Google навърши 22 години днес

Google навърши 22 години днес

/КРОСС/ Днес най-популярната търсачка в света и една от най-големите технологични компании, Google, празнува 22-рия си рожден ден, съобщи kaldata.com

Търсачката е основана през септември 1998 г. от двамата докторанти в Станфорд Лари Пейдж и Сергей Брин. Първоначалните разработки по търсещата машина са започнали от техните общежития към университета.

След като две години по-рано разработват алгоритъм за търсене, известен като „Backrub", Пейдж и Брин избирах името Google за новия си проект, като игра на думи, започнала от математическия термин „googol - гогол", който означава числото десет повдигнато на 100-на степен.

По времето, когато World Wide Web е бил все още в зародиш, възвишената цер на Пейдж и Брин е била „да организират световната информация и да я направят универсално достъпна и полезна за всички".

Въпреки че първоначално е засенчен от конкурентни търсачки като Yahoo и Ask Jeeves, Google се превръща в най-популярния уеб сайт в света с над 63 000 заяви за търсене всяка секунда.

Глаголът „to google (something)" дори е приет от Оксфордския речник още през 2006 г. и означава „търся нещо онлайн".

Рожденият ден на търсачката обаче не е празнуван винаги на тази дата.

Датата на рождения ден на Google се е променяла през годините без много обяснения каква е причината за това. До 2005 г. търсачката празнува рождения си ден на 7-ми септември, когато се предполага, че е денят, в който е основана компанията.

Въпреки това обаче, компанията всъщност е подала документите си за учредяване на 4 септември 1998 г., въпреки че никога не е празнувала рождения си ден на тази дата. От 2005 г. Google отбелязва рождения си ден на 8-септември, а от 2010 г. започват да се приема датата 26 септември, която едва в последните няколко години беше променена на 27-ми септември без много обяснения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.