• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Христов: Технически проблем наложи спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", отстранява се

Министър Христов: Технически проблем наложи спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", отстранява се

/КРОСС/ Министърът на енергетиката Росен Христов, заедно с зам.-министърът на енергетиката и директорът на БЕХ посетиха днес АЕЦ "Козлодуй". Причина е техническият проблем, заради който беше спрян блок 6 след ремонта.

Техническият проблем е извън ядрената част, така че реакторът е в нормален режим и няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон, увери на пресконференция министър Христов.

"След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора, са сведени до една единствена хипотеза - всички анализи сочат към технически проблем, който в момента се отстранява", каза Христов.

Очаква се в рамките на няколко дни да започнат новите процедури по тестване и пускане на блок 6 и процесът да приключи до края на седмицата. Причината за проблема се анализира.

Министърът информира, че е обсъдена също готовността на АЕЦ "Козлодуй" да участва в процедурата по диверсификация на ядреното гориво. Следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор на ядрено гориво.

В момента две компании са заявили участие - американската "Уестинхаус" и френската "Фраматом". И двете са доставяли гориво за подобни реактори, очаква се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия, каза Христов.

Министърът допълни, че доставките от Русия са под въпрос, заради нежеланието на Москва да сътрудничи по много направления. Но заяви, че се очаква в най-скоро време да бъдат подписани договори с американски и европейски източници на гориво.

Ключово условие за избор на оставчик е и ангажимент за извозване на отработеното гориво. Министърът каза, че няма да се прави компромис с приоритетите, които са: безопасност, техническа сигурност, отработеното ядрено гориво да бъде извозвано, важна е и икономическата част.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.