• 01 Юни 2023 |
 •  USD / BGN 1.8308
 •  GBP / BGN 2.2636
 •  CHF / BGN 2.0113
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Патриарх Неофит: Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас

Патриарх Неофит: Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас

/КРОСС/ "Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!". Това пожела патриарх Неофит на миряните по време на светата литургия по случай Цветница.

Патриархът прочете слово пред събралите се вярващи в катедралния храм "Св. Александър Невски". 

"Обични в Господа братя и сестри,

В последния неделен ден, предшестващ Христовото Възкресение, отбелязваме едно от най-паметните събития от земния живот на нашия Спасител. Днес Господ влиза в Светия град - Йерусалим, за да завърши Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще изпълни докрай волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва „за живота на света" (Иоан 6:51). Днес е посрещнат от йерусалимските жители с „осана", за да бъде само няколко дни по-късно осъден - отново от тях - и предаден на мъчения и кръстна смърт. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови ученици съвсем скоро ще бъде и наша скръб, по същия начин в днешния ден радостта на йерусалимци е и наша радост.

Тази радост е по детски чиста и невинна. Това е радостта на „... децата, които викаха в храма думаха: осана Сину Давидову" (Мат. 21:15). Тази чиста радост се таи дълбоко в човешкото сърце, което винаги помни Бога и в което надеждата е винаги жива, „защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий" (Рим. 5:5). Тази е радостта, с която и ние днес с благодарност отваряме сърцата си, за да сторим там място на посетилия ни свише - за да ни дарува Своето спасение - Господ. С любов да отвърнем на безграничната и всеопрощаваща божествена любов, с която пръв Той ни възлюби, да Му се поклоним и да възкликнем, заедно с йерусалимците: „Благословен Идещият в име Господне! осана във висините!" (Мат. 21:9).

Тази истинска и неподправена радост трябва да съпътства всякога живота ни като християни, защото не можем да носим името Христово и да нямаме радостта, както ни призовава и апостолът: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се" (Фил. 4:4).

Броени дни преди Празника на празниците - пресветлото Христово Възкресение - светата Църква ни призовава към размисъл над трагедията на богоотстъпничеството, но също и към още по-дълбоко и осъзнато вникване в тайната на Божията любов към човека - любов, чийто скъпоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: „заради нас човеците, и заради нашето спасение" (Символ на вярата, 3).

Днес в изпълнение на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град „праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле" (Зах. 9:9; срв. Мат. 21:5). Нека според силите си се стремим и ние към праведността и кротостта Му - такива, каквито Той пръв ни ги е засвидетелствал, понеже, както Сам Той ни говори от светото Евангелие, блажени са „кротките, защото те ще наследят земята" (Мат. 5:5).

Днес, влизайки в Йерусалим, Той отново се обръща към всекиго от нас и призовава: „... вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце" (Мат. 11:29). Нека подражаваме на смирението, което Сам Той пръв ни показа и което ни завеща, защото, както изповядва и Всесветата Божия майка, нашият Бог е Този, Който „свали силни от престоли и въздигна смирени" (Лука 1:52).

Най-много от всичко обаче Господ влиза днес в Светия Сион, за да изпълни докрай заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща (срв. Иоан 13:34), и да завърши всичко онова, заради което беше и дошъл: „да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Да ни засвидетелства по най-категоричен начин - със страданията и кръстната Си смърт - съвършената божествена любов и великата Божия милост към всеки човек: „Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние" (Мат. 9:13). Да ни нарече Свои „приятели" (срв. Иоан 15:13-15) и да ни дарува божествената благодат и Своя мир: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава" (Иоан 14:27).

Братя и сестри,

Нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас, своеволните и нерадиви, ала винаги обичани от Бога Негови чеда. С делата си да свидетелстваме за извършеното от Христа Иисуса наше изкупление и спасение, да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля, за да наследим и Неговото вечно Царство.

Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.