• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Замъкът в Равадиново - мутробарок, построен върху селскостопанска земя

Замъкът в Равадиново - мутробарок, построен върху селскостопанска земя

/КРОСС/ Ако човек, навършил 30 години, за първи път попадне във феодалното владение на „граф" Георги Тумпалов в Равадиново ще изживее дежавю. Този уникален, типично български архитектурен стил, добил популярност като „мутробарок", достигна апогея си в края на миналия и началото на този век, и уж бе позабравен... Тогава мутрите, волно и необезпокоявани от никого, реализираха, както се изразява самият „граф" Жоро Тумпала, „детските си мечти" - застрояваха всяко, попаднало в полезрението им, кътче от дивата природа, най-вече защитени територии, естествено без строителни книжа и разрешителни; вдигаха островърхи кулички, крепостни стени с бойници; някои от тях се посветиха на отглеждането на диви екзотични животни в плен... и на всякакви подобни, естествено незаконни, „аристократични" капризи, прищевки и лудории... Държавата бе разделена от босовете на ВИС и СИК на отделни феодални владения, а някои от феодалите получиха и благороднически титли, като Боян Петракиев - Барона например. Като представител на ВИС и Първа частна милиция за Черноморието, на Тумпала бе отреден созополския вилает, получи титлата „граф"... и си построи „замък" - в защитена територия, върху селскостопанска земя, и естествено без строителни документи и разрешение за строеж.

Но сега все пак сме 2019 г., т.е. от 12 години сме в Европейския съюз и уж сме правова държава... Само, че „уж"... „Замъкът" на Тумпала е построен в годината на приемането ни в ЕС /2007 г./ и би трябвало да се ползва като краве- и овцеферма, тъй като такова е предназначението на имота и той е с непроменен статут към днешна дата. Но вместо четирикраки бозайници, в просторното аристократично имение се разхождат двукраки, извозвани от Слънчев бряг и други дестинации ежедневно с десетки автобуси. И вместо от млеконадой, „графът" ежедневно прибира десетки хиляди от стригане на заблудени овце, наши и чужди туристи, без да плаща местни данъци и такси /тъй като „замъкът" е без разрешение за строеж и без разрешение за ползване/ и без да издава касови бележки. А когато „Господари на ефира" го сгащиха, той просто прегази с четириколката си техния репортер. И нито комисията „Кушлев", която запорира бутафорията, наречена „замък", заради рекет и изнудване, нито делата за кражба на рибарски мрежи и документни измами успяха да нарушат спокойствието и благосъстоянието на „графа". Влязлата в сила 4-годишна осъдителна присъда срещу него в крайна сметка бе отменена на последна инстанция... И какво чудно има във всичко това, след като ноторно известен факт е, че в „правовата" ни държава е почти невъзможно да бъде осъден човек с милиони, присвоени от незаконен бизнес?

Дали пък всичките тези неща не сме ги виждали от 90-те години на миналия век насам? - Дежавю? А замъкът - кравеферма получава награди, подсъдимият бивш кмет на Созопол предлагаше подсъдимия „граф" за почетен гражданин и го обяви пред камерите на „Господари на ефира" за най-голям данъкоплатец /без да е платил нито един лев местни данъци и такси/... През миналата година аквапаркът на младия граф Константин, син на граф Тумпал, в който участие има и дъщерята на екскмета Рейзи, бе запечатан от НАП заради укриване на данъци... И какво толкова - „крушата не пада по-далеч от дървото" би казал народът. Апропо, всички созополчани знаят, че в мутренските години Тумпала запали колата на Понката Рейзи... „Е, нема такава държава" се пееше в една песен на Слави.
P.S. В момента тече поредната проверка на Бургаската окръжна прокуратура, по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, за замъка-кравеферма. И какво ще излезе от всичко това, сами можете да се досетите... Нали все пак сме „правова държава"?
А можете ли да си представите какво би се случило с някой дребен търговец, ако на някоя улична сергийка или в малко магазинче се опита да изкара някой лев без необходимите разрешителни? - Контролните и правоохранителни органи биха били светкавично бързи и безкомпромисни. Дори може и в затвора да попадне. Но замакът-кравеферма е свещена крава, от чието виме текат милиони в нечии джобове...


Силвия Монова

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И знаете ли какво е законното наказание за извършен незаконен строеж, построен след 2001 г.? М? - СЪБАРЯНЕ!

16.01.2024 17:07:22

Йордан

Чета коментарите и усещам зависта на тези,които най-голямото нещо,което са направили в живота е ремонт в мизерните им апартаменти в блокчетата,където преживяват...;)))))))) Според мен това което прави е нормално ,имайки предвид какви хора ни управляват ,а и ние все си ги избираме едни и същи...и после се оплакваме,критикуваме...

10.11.2022 19:11:00

Бойко

ВСЕКИ ПОСЕТИЛ ТОВА ОТВРАТИТЕЛНО МЯСТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ Е ПЪЛЕН МАЛОУМНИК - НА ВХОДА ЦИГАНИ ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА БИЛЕТИ, НЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ, ВЪТРЕ Е ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ - ТОВА Е СИМВОЛ НА ХОРА С ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, МНОГО ТЕЖКИ ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

15.06.2019 10:17:07

адвокат

За нарушенията на замъка в Равадиново на граф Георги Тумпалов не е нужно да има специална прокурорска проверка. Трябва една проста, ама проста проверка: Как на земеделска земя се строи мащабен туристически атракцион? Има ли този обект Разрешение за ползване, или няма? Прокуратурата вижда листа и крехки клонки, но не и дървото! Отговорете г-жо прокурор има ли замъка в Равадиново на граф Георги Тумпалов разрешение за ползване? Не прикривайте с години закононарушения!!!

15.06.2019 08:48:46

адвокат

За нарушенията на замъка в Равадинова на граф Георги Тумпалов не е нужно да има специална прокурорска проверка. Трябва една проста, ама проста проверка: Как на земеделска земя се строи мащабен туристически атракцион? Има ли този обект Разрешение за ползване, или няма? Прокуратурата вижда листа и крехки клонки, но не и дървото! Отговорете г-жо прокурор има ли замъка в Равадинова на граф Георги Тумпалов разрешение за проверка? Не прикривайте с години закононарушения!!!

15.06.2019 08:40:02

Арх.Трифонов

Абсолютно безобразие! Подобен абсурд не би се случил никеде в света. Явно,че все още си живеем в мутренска държава,в която няма контролни и правоохранителни органи, или те просто са напазарувани от мафията. В нормалните държави хора,като Георги Тумпалов,търкат наровете,а не ги награждава Ангелкова!

14.06.2019 20:12:05

Анонимен

Тумпалов. Георги Тумпалов. едва ли законите важата за Геолги Тумпалов

14.06.2019 15:02:23

Служител на ДНСК - чистачката

Наричайте Георги Тумпалов както искате - Граф, Барон, Аристократ..... Едно да знаете, това не е първия журналистически материал за този благородник, нито е първия сигнал. Жалби има до всички инстанции. Но какво от това? Чета, че щяла да се извърши обща проверка на всички обекти! Ама то е ясно като бял ден: в кадъстъра пише краварник, а той прави замък. Е тая прокурорка толкова ли е загубена? Не разбира се! Така се замазват нещата. Но е дно да знаете, замъка е печатница за пари! Никой никога няма да го затвори!

14.06.2019 13:20:30

Анонимен

ha-ha-haaaa Gergi Tumpalov e nedosegaem!!!

14.06.2019 12:45:03

Страхил

Който идва на море за няколко дни нищо, не може да разбере. Но питайте местните хора за този "аристократ". Всичко живо е пропищяло от него! И царството му ни свършва! И тая прокурорска проверка ще го отмине. Бъдете сигурни "зъмъка" няма да стане краварник!

14.06.2019 11:33:11

Анонимен

Вижте ни премиера и не се мъчете!

13.06.2019 16:26:16

Анонимен

Какво от това като сме 2019 г.? Те мутренските времена не са си отивали, просто капиталът се преобразува и препра, а и след 2009 г. вече мафията официално си има и държава.

12.06.2019 12:45:42

Таня Илиева

Отвратителен кич и безвкусица. Замъкът в Равадиново е връх на мутренската естетика.

12.06.2019 12:14:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.