-
08 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6795
GBP / BGN 2.2411
CHF / BGN 2.0885- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Грахът - малкото зелено чудо с големи ползи за здравето
23 Ноември 2025 | 07:15
/КРОСС/ Грахът все по-често привлича вниманието като достъпен и изключително полезен продукт.
Зеленият бобов зеленчук е богат на витамини A, C, K и от група B, както и на ценни минерали като желязо, магнезий и калий.
Една от най-значимите му ползи е високото съдържание на растителни протеини и фибри - комбинация, която подпомага доброто храносмилане и съдейства за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Фибрите допринасят и за по-дълготрайно усещане за ситост, което прави граха подходящ избор за хора, стремящи се към контрол на теглото.
Антиоксидантите в граха - включително лутеин и зеаксантин - подкрепят нормалното функциониране на имунната система и защитават клетките от оксидативен стрес. Някои изследвания свързват редовната консумация на грах с намален риск от сърдечносъдови заболявания благодарение на благоприятния ефект върху холестерола.
Освен това грахът е лесен за включване в разнообразни рецепти - от супи и салати до гарнитури и пастети - и остава хранителен дори след термична обработка или замразяване.
Диетолози препоръчват грахът да присъства по-често на трапезата. Малките зелени зрънца се оказват голям съюзник в поддържането на здравословен начин на живот.