• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Нехамер: Австрия ще подкрепи предоставянето на 2 млрд. евро на България за охрана на границата

Нехамер: Австрия ще подкрепи предоставянето на 2 млрд. евро на България за охрана на границата

/КРОСС/ Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещение у нас по покана на президентът Румен Радев.

Радев и Нехамер се запознаха на място на границата край Елхово предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Двамата посетиха и Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

"Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме", заяви президентът Румен Радев.

„Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България - в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център в Безмер", посочи Радев.

По думите на държавния глава през изминалата година натискът към границата ни е нараснал рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. „В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна".

Радев подчерта, че България е засилила не само охраната на границата, но и проверките вътре в страната, за борба с нелегалната имиграция. „Искам ясно да заяви, че ние сме изправени пред мощна и добре организирана мрежа за трафик на имигранти. Тя има центрове и клонове в различни държави на ЕС. И немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ох ох

Кой ли ще ги "усвои" тези 2 милиарда евро? Познайте в чии офшорни фирми ще отидат....

23.01.2023 15:20:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.