• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

БСП - "Връбница" подкрепи протест на граждани от района срещу нов строеж в зелена площ

БСП - "Връбница" подкрепи протест на граждани от района срещу нов строеж в зелена площ

"Проблемът с презастрояването в София е изключително труден за разрешаване, но това не значи, че не трябва да търсим начин да се справим с него, коментира председателят на БСП - София Иван Таков

/КРОСС/ Организацията на БСП в столичния район "Връбница" подкрепи протест на граждани срещу нов строеж в зелена площ. Две многоетажни сгради е планирано да бъдат издигнати на бул. "Ломско шосе" съвсем близо до кръстовището с ул. "Бели Дунав". Теренът е от малкото останали зелени площи покрай основната транспортна артерия, минаваща през районите "Връбница" и "Надежда".

Над сто души се събраха около оградената площ, върху която бяха наредени багери, готови да започнат разкопаването. По време на протеста гражданите организираха подписка срещу презастрояването в квартала с искане районната администрация да провери редовността на издадените разрешителни за започване на строителни дейности на въпросния терен. Те отбелязаха, че върху огражденията на обекта липсва и задължителната информационна табела за строежа, което е грубо нарушение.

"Това е поредният случай в нашия квартал на безразборно застрояване на междублокови пространства, коментира заместник-председателят на БСП - "Връбница" Александър Симеонов, който подкрепи гражданите на протеста. - Живея съвсем наблизо и напълно споделям притесненията и недоволството на моите съкварталци. Изграждането на две нови многоетажни жилищни сгради на това място ще доведе до множество проблеми от всякакво естество - от липса на места за паркиране, до затруднен достъп до училищата и детските градини в района, както и до спирките на обществения транспорт. Безразборното строителство в междублоковите пространства във "Връбница" се разраства и това ни притеснява много, защото знаем до какви влошени условия за живот доведе то в квартали като "Лозенец" и "Младост", например. Категорично сме решени да отстояваме пространствата между блоковете ни, които трябва да си останат градинки, детски и спортни площадки, а не да бъдат превърнати в строителни терени".

Тревогата на гражданите е свързана и с факта, че част от оградения за застрояване терен е над подземния паркинг на метростанция "Бели Дунав". "Как е възможно да строят сграда върху подземен паркинг и по какъв начин е издадено разрешително на инвеститора за такова нещо", попита Вельо Петков, представител на БСП, живеещ в близост до бъдещия строеж. Заедно с него в протеста се включиха още трима представители на БСП - Аспарух Иванов, Върбан Върбанов и Маргарита Стойкова.

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков отбеляза, че разрастването на проблема с презастрояването е резултат от системно нежелание и неумение на управляващите в Столична община да се справят със задълженията си. "Години наред те отказват да чуят и видят недоволството на гражданите и го неглижират, коментира той. - Да, проблемът с презастрояването в София е изключително труден за решаване, но това не означава, че трябва да спрем да търсим начини. Можем да постигнем успех само с общи усилия, защото в този случай трябва да защитим и правото на гражданите да живеят в нормална среда и условия, и интереса на собствениците и инвеститорите, които са в правото си да се разпореждат с имотите си, според законите на страната".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.