• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Франция изпраща военни в Крит

Франция изпраща военни в Крит
Гръцкият премиер Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция

/КРОСС/ Франция ще изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района, съобщи вчера министерството на въоръжените сили. "Рафал"-ите вече са пристигнали на остров Крит. 

Френският президент Емануел Макрон обяви след телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис късно в сряда, че е решил временно да увеличи френското военно присъствие в Източното Средиземноморие в предстоящите дни в сътрудничество с европейските партньори, включително Гърция. Макрон  призова Турция да спре проучванията на добива на петрол и газ във водите, които са обект на териториални спорове с Гърция. Напрежението се увеличи преди дни, когато в спорните води на Средиземно море навлезе турският проучвателен кораб "Оруч Реис", зад който плаваха още няколко военни кораби. Турция и Гърция са в сериозен спор заради запасите от природен газ. 

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция в Източното Средиземноморие, където гръцките и турските ВМС са един срещу друг, след като Анкара реши да изпрати кораб за сеизмични проучвания южно от Кастелоризо. "Рискът от инцидент тегне, когато толкова много военноморски сили се съберат в ограничена зона и отговорността ще носи този, който причини тези условия", обясни Мицотакис в телевизионно обръщение във връзка с развитието в региона.

Той подчерта, че Гърция "не заплашва никого и не може да бъде шантажирана", а също така няма да "толерира провокативни действия". Според данни на военният сайт Armyvoice.gr гръцки и турски фрегати са се сблъскали в сряда. Както отбелязва изданието, това може да се случи при маневриране в много малко пространство, например, в спорната зона, където се намира турският изследователски кораб "Орук Рейс".  Говорител на Генералния щаб на гръцкия флот каза, че доколкото знае, няма сблъсък на кораби. 

В петък външните министри на страните членки на ЕС ще проведат извънредна среща за обсъждане на ситуацията между Гърция и Турция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.