• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Търговците на горива: В този момент няма възможност за по-ниски цени

Търговците на горива: В този момент няма възможност за по-ниски цени

/КРОСС/ В този момент няма възможност за по-ниски цени на пазара. Цената на колонките е оптимална, друг е въпросът как се съставя тя, когато имаме икономически субект, който държи 80% от пазара и се получава лек дъмпинг. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Идеята е, ако са верни фактите, че най-голямата компания купува по-евтин петрол, на вътрешния пазар цената да бъде по-ниска, обясни той.

Когато цената на едро е изравнена с цената на дребно, няма никакъв търговски марш. Реално, се работи без никаква печалба.

Да се очакват фалити е силно казано, но ще има едно временно затваряне в малките населени места, допълни Хаджидимитров.

Изказването на един бивш министър, че компанията, която държи 80% от пазара печели 10 милиона на ден е малко пресилено, но може да се говори за 5 милиона на ден. Зануляват ни нас, няма шанс да работим, каза Хаджидимитров.

Държавата трябва да си влезе в ролята и да види защо се получава този дъмпинг. Когато има толкова оплаквания в КЗК и то от малки обекти, това трябва да се провери. Лошото е, че се работи със заплахи. Това не са коректни практики. Ние сме партньори на държавата, а работим под един стрес, под една заплаха непрекъснато, обясни Хаджидимитров.

Да фаворизираш компания, която през последните 20 години не е внесла един лев данък печалба, не е коректно, допълни той. По думите му, ситуацията за малките търговци на пазара на горива в момента е стресираща.

Хаджидимитров коментира и предложената от правителството мярка за финансова помощ от 25 стотинки на всеки литър заредено гориво.

Идеята е добра, но цялата административна тежест се прехвърля на бизнеса. Когато държавата реши да подпомага хората, значи да си свърши цялата работа. Не да натоварва бизнеса, а да го разтоварва.

Той определи предвидените 25 стотинки за литър като популистка мярка.

За мен не е номерът да минава през бизнеса това. Аз съм сигурен, че в нашия бранш не са доволни от тази идея на правителството, допълни Хаджидимитров.

Според него да се прогнозира ръстът в цените на горивата към момента е спекулативно. Подчерта обаче, че няма как да има по-ниски цени, а краткосрочната прогноза е, че в близките месеци те дори ще се увеличават.

Ако войната приключи, тогава ще виждаме цени под три лева, допълни Хаджидимитров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това са едни от най-големите мошенници в страната.Когато започна кризата преди четири месеца, в базите си имаха натрупани големи резерви по старите цени, които ни пробутаха и още продават от тях по вече ,,осъвременените,,.Не казвам какво заслужавате, за да не изглеждам краен радикал.

22.06.2022 11:00:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.