• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Председателят на ФПБ: Недоволството в Хасково няма да започне само, ние от ФПБ го предизвикваме!

Председателят на ФПБ: Недоволството в Хасково няма да започне само, ние от ФПБ го предизвикваме!

/КРОСС/ Г-н Георгиев, преди дни внесохте сигнал до главния прокурор за укрити данни относно наднормено съдържание на Алфа-частици в питейната вода на Хасково, в момента, в който властите в Хасково заявиха, че водата в града е вече годна за пиене и готвене. Всъщност в сигнала си, Вие обвинявате областния управител д-р Стефка Здравкова, кмета Станислав Дечев и директора на РЗИ д-р Соня Димитрова в лъжа, така ли е?

Не се знае от кога водата в Хасково е неподходяща за питейни нужди и приготвяне на храна и чия е вината във времето, но информацията за радиоактивното замърсяване стана достояние на хасковските потребители едва през пролетта на 2017 г. От тогава до настоящия момент много приказки се изприказаха и много ангажименти се поеха от властоимащите. И след като повече от три години на нас ни се доставяше вода с водоноски като по време на чума в средновековието, на 10 април т.г. при посещението на мин.председателя Бойко Борисов в Хасково беше съобщено, че проблема с качеството на водата е решен . На 19 май на съвместен брифинг управителя на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова информираха жителите на Хасково , че във водата, доставяна от водоснабдителната мрежа и предназначена за питейно - битови цели, съдържанието на радиоактивните елементи Уран и Алфа частици е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. Информацията с която аз разполагах беше съвсем друга.

Затова в качеството на председател на Федерацията на потребителите в България и на основание Закона за достъп до обществената информация поисках от директора на РЗИ-Хасково да ми се предоставят всички прокотоколи от последните изпитани проби вода относно съдържанието на радиоактивни елементи. От получената информация стана ясно, че за последните шест месеца са взети проби от девет различни пункта на територията на града. Във всяка една от пробите е доказано съдържание на Алфа частици от 2 до 5 пъти над допустимото съдържание. С други думи, на съвместния брифинг на 19 май управителя на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова са разполагали с информация за наднорменото съдържание на Алфа-частиците във водата, но излъгаха хасковлии, че съдържанието на радиоактивния елемент е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. С това и тримата създадоха предпоставки за застрашаване живота и здравето на хасковлии.

Как се стигна дотук, че въпросът с хасковската вода да бъде предаден на Прокуратурата?

Не забравяйте, че освен председател на първата автентична и най-голяма потребителска организация в страната, аз съм и жител на Хасково. В Хасково живее моето семейство, моите деца, моите внучки и много приятели. Няма как да остана безучастен към безхаберието на ръководството на хасковското водно дружество и управляващите областта и община. Затова прецених, че е редно да сигнализирам Главния прокурор с искане да бъде извършена предварителна проверка и при наличие на достатъчно данни , да бъде образувано досъдебно производство срещу обл.управител на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова.

Само местната ли власт е отговорна за това "разминаване" или укриване на по-високите стойности на Алфа-частиците? Дали няма протекция от по-високо ниво?

Ако приемем, че областния управител и кмета на общината са некомпетентни по този въпрос, което не подлежи на съмнение, но директора на РЗИ би трябвало да е наясно. От една страна си обяснявам укриването на по-високите стойности на Алфа-частиците с желанието на активистите на ГЕРБ да се подмазват на лидера си Бойко Борисов, пред когото са рапортували, че ще се справят с проблема. От друга страна явно и тримата страдат от синдрома на"свещенната крава", т.е. смятат, че са недосегаеми. Нищо лошо, но в случая става въпрос здравето и живота на хората, което по същество е престъпление по служба. А дали има протекция, нека хората да преценят, защото в началото на м.април 2018 г., съвместно с г-н Радан Чолаков от Хасково проведохме две срещи в МРРБ с министър Нанков и зам.министър Малина Крумова. На срещите ръководството на МРРБ се зангажира с трайно решаване на проблема до края на 2019 г. В съвместно писмо до ФПБ от 14.05.2018 г., от МРРБ, МЗ и МОСВ се подчертава, че единственото алтернативно решение на проблема с качеството на питейната вода е доизграждането на пречиствателна станция на яз.Тракиец. За съжаление, вместо да се отпуснат 2-3 мил.лв. за доизграждането на съществуваща пречиствателна станция на яз.Тракиец, отстояща на 15 км. от гр.Хасково, се отпуснаха 2 мил.лв. за изграждане на 8 дублиращи сондажни кладенеца за питейна вода в три зони от едно и също подземно водно тяло, за което е доказано , че водата е радиоактивно замърсена.

Оправдана ли е според вас новата цена за кубик вода в Хасково?

В никакъв случай. Редно е да се знае, че качеството на водата за питейно-битови цели се определя от Наредба №9 от 16.03.2001 г. Съгласно тази наредба ръководството на ВиК Хасково е длъжно да предприема всички необходими мерки, за да се усигури снабдяването на хасковлии с безопасна и чиста питейна вода. По смисъла на чл.3, ал.2 на наредбата питейната вода е безопасна и чиста, когато не съдържа радиоактивни и други вещества в брой или концентрация, които представляват потенциална опасност за здравето на човека.Това означава, че през последните три години ВиК Хасково е доставяло на хасковлии вода, негодна за пиене и потенциално опасна за здравето на потребителите. С други думи , доставената вода не отговаря на изискванията на чл.5, ал.1 от Наредба №9. След като доставената вода е била и продължава да е негодна за договореното предназначение, доставчика ВиК Хасково, не само, че не трябва да повишава цената , но дори трябва да я намали.

Г-н Георгиев, заявихте, че отказвате да заплащате отчетената по водомер консумирана вода. Вероятно от ВиК -Хасково ще ви изпратят покана за доброволно плащане след което могат да заведат и съдебен иск.Не се ли притеснявате, че може и да бъдете осъден?

За сведение, в централния ни офис в София на ул.Веслец №2 , сме получили над 13 хиляди потребителски жалби. Офисът ни се е превърнал в изповедалня за мъката на хиляди граждани. На всички потребители обясняваме, че освен да се оплакват, те трябва да се борят и за правата си. Както споменах, аз съм председател на потребителска организация с голям авторитет и като хасковлия искам да дам пример как трябва да се борим за права си, как трябва да погребем страхове си. Затова въобще не ме притесняват евентуални съдебни искове от страна на ВиК-Хасково, защото съм убеден, че аз и адвокатите на Федерацията на потребителите разполагаме с достатъчни аргументи да се справим с евентуалните претенции на ВиК Хасково. Дали хасковлии ще последват моя пример, зависи от самите тях. Те обаче трябва да са сигурни, че нашите адвокати са на разположение.

Позицията ви е разбираема, но не е ли редно да заплащате използваната вода, но не като такава за питейни нужди и готвене?

Напълно сте права. Не отричам, че както аз, така и всички жители на Хасково ползваме вода, доставяна от водния оператор в Хасково, но съгласно указанията на МРРБ, МОСВ и МЗ, както и препоръките на РЗИ -Хасково тази вода е годна само за битови нужди. Което означава, че докато не се представят неопровержими доказателства , че доставената вода съответства на изискванията на Наредба №9 е редно да заплащаме отчетеното количество по цена на промишлена вода, т.е. почти на половин ата цена, утвърдена от КЕВР. Нека не се забравя, че в продължение на повече от 3 години ВиК Хасково доставя вредна за здравето и живота на хасковлии радиоактивно замърсена вода. Казано по друг начин, хасковлии биха могли да предявят и искове за връщане на надвзетата сума над цената за промишлена вода за последните три години.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Сибила

Няма ли да спреш да си уреждаш личните афери с организация, работеща в обществена полза? Пенсии жалки.

26.08.2020 16:38:04

Колина

Абе човече ,защо не си гледаш старините ? Стига с тези глупости отивай при катерите в София !

25.08.2020 19:39:42

Декларация на управляваща Германия ГСДП

На 25.08.2020 г. управляващата в Германия Социалдемократическа партия - ГСДП излезе с декларация в подкрепа исканията на протестиращите в България за оставката на Борисов и Гешев. Ето точният й текст: Подкрепяме протестите в България, които смятаме за проевропейски и в защита на върховенството на закона. Предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС, в т.ч. в България. Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности. Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности.

25.08.2020 18:01:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.