• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Емил Георгиев със сигнал до прокуратурата

Емил Георгиев със сигнал до прокуратурата

/КРОСС/ Председател на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев дава на Прокуратурата - Областния управител на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова, заради обстоятелството, че са излъгали жителите на град Хасково, че съдържанието на радиоактивния елемент във водата е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна.

С това, същите са създали предпоставки за застрашаване живота и здравето на над 70 хиляди жители на общината.

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

През пролетта на 2017 г. се установи несъответствие на водата от водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на гр.Хасково с изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 за качество на водата , предназначена за питейно - битови цели и Наредба №1 от 10 октомври 2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземните води по отношение на показател обща Алфа активност. В условия на учестен мониторинг от средата на 2017 г. до 19 май т.г. действаше разпореждане на РЗИ-Хасково водата, доставяна от водоснабдителната мрежа да се използва единствено за битови нужди. През целия този период водата за питейни нужди и приготвяне на храна се доставяше с водоноски в 12 пункта на Хасково като по време на чума.

В началото на м.април 2018 г., в качеството си на изп.секретар на ФПБ проведох две срещи в МРРБ с министър Нанков и зам.министър Малина Крумова. На срещите ръководството на МРРБ се зангажира с трайно решаване на проблема до края на 2019 г. В съвместно писмо до ФПБ от 14.05.2018 г., от МРРБ, МЗ и МОСВ се подчертава, че единственото алтернативно решение на проблема с качеството на питейната вода е доизграждането на пречиствателна станция на яз.Тракиец. За съжаление, вместо да се отпуснат 2-3 мил.лв. за доизграждането на съществуваща пречиствателна станция на яз.Тракиец, отстояща на 15 км. от гр.Хасково, се отпуснаха 2 мил.лв. за изграждане на 8 дублиращи сондажни кладенеца за питейна вода в три зони от едно и също подземно водно тяло, за което е доказано , че водата е радиоактивно замърсена.

По време на посещението на мин.председателя Бойко Борисов в Хасково на 10 април т.г. беше съобщено, че проблема с качеството на водата е решен . На 19 май на съвместен брифинг управителя на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова информираха жителите на Хасково , че във водата, доставяна от водоснабдителната мрежа и предназначена за питейно - битови цели, съдържанието на радиоактивните елементи Уран и Алфа частици е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна.

За сведение , няма експерти които да твърдят , че радиоактивното замърсяване на водата в Хасково е следствие от наднорменото съдържание на Уран. От официално известните анализни резултати от пролетта на 2017 г. до настоящия момент има само една проба, в която съдържанието на Уран е над нормата . Пробата е взета на 12 април 2017 г. от района на „Каменица"АД , а съдържанието е 0,041 мг/л при норма 0,03 мг/л. В същото време експертите заявяват , че радиоактивното замърсяване се дължи на Алфа-частиците, които са основен фактор за заболявания на кръвта, в т.ч. и левкемия. Не случайно Хасково е на първо място в страната по злокачествени заболявания, което е видно от приложената справка.

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На съвместния брифинг от 19 май, управителя на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова въведоха в огромно заблуждение жителите на Хасково, което се потвърждава от следното :

-РЗИ-Хасково е дало предписание на ВиК-Хасково за постоянен мониторинг при ежемесечно изследване на водата. На 3-ти юли т.г. , в качеството си на председател на ФПБ изпратих писмо до РЗИ-Хасково с искане да ни се предоставят резултатите от последните изпитани проби относно съдържанието на радиоактивни елементи. От получената информация е видно, че за последните шест месеца са взети проби от девет различни пункта и са изпратени за изпитване в един и същи ден - 11 март, което означава , че са взети по едно и също време, но не и всеки месец.

- от приложените девет броя протоколи за изпитване, всичките издадени на 6-ти април е видно , че по показател обща Алфа активност има завишаване от 2 до 5 пъти над пределно допустимата норма.

С други думи на срещата на 10 април и съвместния брифинг на 19 май обл.управител на Хасковска област д-р Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и директора на РЗИ- Хасково д-р Димитрова са разполагали с информация за наднорменото съдържание на Алфа-частиците, но съзнателно подведоха хасковлии, че съдържанието на радиоактивния елемент във водата е в границите на пределно-допустимата норма и вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. С това, същите създадоха предпоставки за застрашаване живота и здравето на над 70 хиляди жители на общината.

С оглед на изложеното, моля да бъде извършена предварителна проверка и при наличие на достатъчно данни , да бъде образувано досъдебно производство.

Оставам с уважение,

инж.Емил Георгиев,
председател на ФПБ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.