• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Алеко Константинов първи заговаря за красотата на българските планини

Алеко Константинов първи заговаря за красотата на българските планини

/КРОСС/ Стотици хора избягаха от жегата и забързания трафик на столицата, за да прекарат неделния ден сред чистия въздух и красивата природа на Витоша.

Писателят Алеко Константинов първи заговаря за красотата на родната природа и за ползата от туристическите преходи за душата на човек. След него голяма част от родните ни поети също обръщат поглед натам.

Именно на Щастливеца е посветена и днешната изложба, разположена на поляната пред хижа „Алеко“, която събира погледите на любопитните планинари. Тя е озаглавена „Съзерцанието на Щастливеца“ и е част от инициативата на Столична библиотека „Библиотека в планината“. В изложбата могат да бъдат видени уникални фотоси, сред които снимка на хижа „Фонфон“ от 1927 г., на полаганите на основите на хижа „Кумата“ от Юношеския туристически съюз през 1935 г., на строежа на хижа Алеко от 1922 г. и други.

Любителите на планината могат да видят и запечатан момент от масовото изкачване на Черни връх преди 125 години, организирано от Алеко Константинов, както и да прочетат откъси от негови произведения.

Сред експонатите са и първите издания на „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“ и много други.

„Посетителите на планината могат още да вземат безплатно четиво, да се насладят на нашите поетични четения с поетите Петър Чуков и Иван Христов. На 5 точки сме поставили и екобиблиотеки, които непрестанно зареждаме с нова литература. Догодина ще разширим тази мрежа, тъй като се радва на огромен интерес“, разказа Таня Томова от Столична библиотека.

На място всеки може да се сдобие и с безплатна едногодишна читателска карта. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Димитър Симеонов, доцент

той, Алеко, първи възпя и простаците у нас чрез бай Ганьо, чието въплащение днес е бойко методиев борисов, с тази разлика, че е и убиец в буквалния смисъл...

31.08.2020 00:10:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.