• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Хората над 65 г. по-често се заразяват повторно с COVID-19

Хората над 65 г. по-често се заразяват повторно с COVID-19

/КРОСС/ Хората над 65 години се заразяват повторно с COVID-19 почти два пъти по-често от младите хора, установиха датски учени. Възрастните хора по-трудно понасят инфекцията и по-често умират от нея, така че новите данни трябва да се вземат предвид при стратегиите за борба с пандемията, подчертават експертите, предава gazeta.ru.

Дания има цялостна програма за тестване, в която PCR тестването се извършва на всички, независимо от наличието на симптоми. Повече от 2/3 от населението е тествано през 2020 г.

Специалистите от Държавния серумен институт в Дания разделиха пациентите на тези с положителен тест по време на първата вълна от инфекции, от март до май, и през втората, от септември до октомври. Те обърнаха внимание на случаите на повторна инфекция, защото се оказва, че хората над 65 години имат само 47 процента защита срещу повторно заразяване в сравнение с 80 процента при по-младите.

"Нашето проучване потвърждава това, което други са предполагали преди нас - повторната инфекция е рядкост при млади, здрави хора, но възрастните хора са изложени на по-голям риск", казва д-р Стин Етелберг, един от авторите на изследването, публикувано в Lancet.

Преди се смяташе, че повторната инфекция е изключително рядка, но получените резултати предизвикват размисъл, отбелязват авторите на изследването.

"Лесно е да се намери информация, според която първата естествена инфекция изгражда имунитет срещу повторно разболяване, пишат те. - Но само 80% от болните са защитени, а сред възрастните хора - 47%. Това са далеч по-тревожни цифри, отколкото в предишни проучвания."

Новите данни показват важността на ваксинацията, включително сред тези, които вече са имали COVID-19, подчертават учените.

"Резултатите потвърждават, че в случая на ТОРС-CoV-2 няма нужда да разчитате на имунитет след естествена инфекция, казват те. - Глобалната програма за ваксинация с високоефективни ваксини е по-ефективно решение."

Възрастните хора по-трудно понасят COVID-19 и са изложени на повишен риск да умрат от болестта, поради което на база новите данни е необходимо да им се осигури защита.

"Тъй като възрастните хора също са по-склонни да преживеят тежко заболяване и по-вероятно да умрат, нашите открития ясно показват колко е важно да се прилагат политики за защита на възрастните хора по време на пандемия, казват изследователите. - Резултатите показват колко важно е хората да се придържат към мерки, насочени към гарантиране на безопасността на себе си и на хората около тях, дори ако вече са имали COVID-19. Нашите констатации могат също така да формират политики, които да се фокусират върху стратегиите за масова ваксинация и облекчаване на ограничителните мерки."

Освен това старостта е допълнителен рисков фактор за разпространението на ТОРС-CoV-2, установиха по-рано група изследователи от САЩ.

Оказа се, че възрастните хора с наднормено тегло издишват средно три пъти повече микрокапки, отколкото други категории хора.

Концентрацията на вируса в издишания въздух също зависи от вирусния товар. Въпреки това, дори при асимптоматично протичане на заболяването, затлъстяването и възрастта допринасят за отделянето на вирусни частици.

Количеството издишани микрокапки се увеличава с напредването на инфекцията, достигайки най-високото си ниво една седмица след заразяването.

Интересното е, че с напредването на инфекцията вирусните частици намаляват, достигайки размер от един микрон в пика на заболяването.

Малките частици са по-склонни да се отделят по време на дишане, кашляне или говорене, отбелязват изследователите.

Те също могат да останат във въздуха по-дълго, да изминат по-далечни разстояния и да проникнат по-дълбоко в белите дробове, когато са заразени.

"Съставът и структурата на слузта в дихателните пътища зависи от възрастта, диетата и начина на живот на човека", обясняват учените.

Физиологичните промени засягат слузта, която от своя страна влияе върху количеството изпускани микрокапки, включително тези с вирусни частици.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.