• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Доц. Николай Цонков: Българското висше образование има сериозен потенциал

Доц. Николай Цонков: Българското висше образование има сериозен потенциал

/КРОСС/ Българското висше образование има сериозен потенциал, но трябва да се привличат млади хора, да се подобрят условията на работа, важно са и финансовите стимули. Това каза народният представител от „БСП за България" доц. Николай Цонков по време на дигиталната дискусия „Образование, онлайн обучение и младежки проблеми" с участието на млади хора и студенти.

По думите му около 10 000 млади хора, които завършват средно образование, не кандидатства в български университети. „Те предварително са решили, че ще учат в чужбина. Има много какво да се желае, но не мога да се съглася и с тезата, че висшето образование в България е много лошо.

Това върви като една генерална линия, която се развива през последните 3-4 г. Очевидно не е случайно, защото чрез подобни мнения ние отказваме младите да останат в страната и да учат и развиват у нас. Голяма част от студентите, които заминат някъде по света остават там", заяви доц. Цонков.

Според него това е голямото предизвикателство - да се направи така, че младите хора да останат в страната.

„През последните години, както здравето, така и образованието е пари - всеки студент носеше след себе си средства. Това опорочи системата. Всеки университет започна да разкрива нови специалности, за да привлече повече студенти. Това беше голяма грешка", категоричен е социалистът.

По думите му българските студенти не са по-малко квалифицирани и по-малко знаещи и можещи от техните колеги в чужбина.

Той отбеляза и че бизнесът и университетите имат все по-силна и здрава връзка. „Големият проблем е не толкова липсата на такава връзка, а това, че българската икономика в момента е много крехка. Трудно се убеждават микро и средни фирми да работят с университетите и да приемат студенти на практики и стажове, а след това и да ги назначават на работа", заяви народният представител от БСП.

Според него не трябва да се отрича онлайн обучението и интерактивното общуване, но този тип общуване и начин на образование ограничава младите хора от личностното развитие. „Онлайн обучението води до едно сериозно отчуждение", счита Николай Цонков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.