• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Учени: Козите са умни и обичат главоблъсканици

Учени: Козите са умни и обичат главоблъсканици

/КРОСС/ Ако мислите, че козите не са особено умни, значи много грешите. Германски учени твърдят, че козите са съобразителни и обичат да решават трудни задачи.

Козите обичат главоблъсканиците. На тях им харесва да бъдат възнаграждавани за решението на каквато и да е задача. Ако козата е изправена пред избора да получи лакомство даром или като награда за преодоляването на препятствие, тя ще избере втория вариант. До такъв извод са стигнали учените от Научно-изследователския институт по биология и селско стопанство в Думерщорф, Германия, изучавайки особеностите в поведението на животните.

В рамките на съвместен проект с швейцарския Център за създаване на благоприятни условия за живот (Agroscope) учените се опитали да разберат, на какво могат да научат козите и доколко те са в състояние да се ориентират и да оценяват заобикалящата ги среда.

Експеримент с получаване на храна

Същността на експеримента се състои в следното: Козите влизят в помещение с два отвора в стената. Единият е закрит с подвижна врата, а другият - открит. И в единия, и в другия имало храна за награда.

Около половината от животните предпочели да не вървят по лекия път, а по по-трудния - да отворят вратата с муцуна, за да стигнат до наградата си, обясни Ян Лангбайн от научно-изследователския институт.

Подобно изследване не е ново, подчертава „Дойче веле". Учените в продължение на повече от 50 г. изучават поведенческия феномен Contrafreeloading, при който живите същества винаги избират по-трудния път за получаване на храна. Казано накратко, ако на животното се предложи храна просто така или ако трябва да си я „заработи", изпълнявайки определена задача, козата винаги избира втория вариант.

Многогодишните проучвания показват, че единствено котката няма такива стремежи и предпочита да бъде хранена.

Освен всичко останало, козите са и любознателни и с удоволствие учат нови неща, твърди Лангбайн. Те имат потребността и способността да оценяват обкръжаващата ги среда, избирайки не непременно най-лесните начини за получаване на храна.

Учените са си поставили за цел да установят дали обучените кози са по-устойчиви на стрес от необучените. Резултатите от това ще помогнат да се подобрят условията на отглеждане на животните.

Търсенето на храна може да разнообрази живота им и да ги избави от скуката, смята Лангбайн. Когато се научи да отваря вратата и да получава за това награда, козата изпитва положителни емоции, обясни ученият.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.