• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

НПО-та заплашиха с протести заради ГМО храните

НПО-та заплашиха с протести заради ГМО храните

/КРОСС/ Промените в закона за храните в частта им за ГМО притесни биологичните пчелари. В тази връзка няколко неправителствени организации (НПО) на биологични земеделци са направили анализ, на базата на който изграждат реакцията спрямо законопроекта.

Те настояват Министерството на земеделието да оттегли промените. Ако това не стане, ще последват протести, заплашиха НПО-тата, съобщава БНР.

Промените предвиждат санкциите за генномодифицираните организми в храните да бъдат намалени десетократно. Така досегашната глоба от 35 000 лева, ще стане 6000.

Промените в Закона за храните в частта им за ГМО представляват опасност за пчелите и пчелните семейства, категорични са от Фондацията за околна среда и земеделие, Българска Асоциация Биопродукти, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство.

Борислав Сандов от партия „Зелените" открои като проблем и отпадане на задължението, когато даден продукт е ГМО, това да бъде изписано на поне 25 % от опаковката. Той допълни, че въпреки че у нас ГМО храната не е забранена, тя трябва да бъде етикетирана и всеки потребител да решава дали да я консумира.

Сандов е и координатор кампании във Фондация за околна среда и земеделие. Той е категоричен, че въобще не са съгласни с опита ГМО да бъде отново пробутано през летния сезон, по най-непрозрачния начин и без потребителите да бъдат предупредени за това. Борислав Сандов подчерта, че за потребителите е много важно да имат формиран избор и всеки да знае при покупка дали да вземе нещо, което съдържа ГМО или нещо, което не съдържа ГМО.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.