• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Христанов: Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв

Христанов: Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Амдреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв

/КРОСС/ Беше проведен одит между 6 и 9 юли на DG SANTE – това е органът на ЕС, който се грижи за безопасността на храните в рамките на Съюза. Семействата на служителите на БАБХ са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки друг начин, само и само да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези разговори лицето буквално плачеше. Това каза заместник-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Христанов разказа, че вечерта на 6 юли е получил три болнични. „Това е поредният начин да ни се демонстрира, че има всесилие и те са над закона и да бъде саботирана дейността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което вече има конкретни имена, и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици“, заяви заместник-министърът на земеделието.

Само от фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ държавата ни е загубила между 250-300 млн. лв., смята Христанов. „От другите дейности, които продължаваме да анализираме, една от които е инсинераторите, подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лева. Имаме вече първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме готовност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП“, заяви Христанов.

Той добави, че според общата оценка сме изгубили между 400-500 млн. лв., от които 250-300 млн. лв. са за последните 10 години и още 150-200 млн. лв. от други подобни схеми.

„Разликата между количествата храни, в които са открити пестициди преди и сега, особено ако вземем 35 дни миналата година и 35 дни тази година, в които вече е БАБХ, говорим за 7-8 пъти по-големи обеми храни, които сега връщаме заради завишени количества на пестициди. Очевидно БАБХ при старото управление е осигурявало чадър над тази дейност, да не изпрати нито една проверка“, добави той.

Христанов обясни, че за миналата година средно на ден на ГКПП „Капитан Андреево“ са били отхвърляни 6 тона храни за наличие на пестициди, в момента тази цифра е стигнала 22 тона храни на ден.

„Около 30% от препаратите, използвани за растителна защита са незаконен внос през ГКПП „Капитан Андреево“, каза още той.

Без политически чадър цялата мрежа не е можела да функционира, категоричен бе той. „Аз си направих труда да изровя всички въпроси, подадени от европейските партньори, от журналисти, от народни представители, от граждани, МВР и ОЛАФ, прокуратура за последните три години – това е една педя купче с документи с въпроси. някои от тях са много сериозни. Един от тях е от евродепутат от Ирландия, който казва „Докога ще продължава корупцията на българо-турската граница, от която са ощетени хиляди граждани?“. Няма как всички те да не са достигнали до най-високото ниво, до министър-председател. В повечето от случаите отговорите са съвсем нормални, повърхностни и си личи наистина много активен творчески подход да се направи всичко възможно, но да не се отговори по същество на тези въпроси“, заяви Христанов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.