• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Над 20 000 деца взеха участие в Месец на рециклирането

Над 20 000 деца взеха участие в Месец на рециклирането
Повече от 5 тона пластмасови бутилки бяха върнати за рециклиране от учебни заведения в цялата страна

/КРОСС/ "Месец на рециклирането" обедини учебни заведения в цялата страна зад идеята да приобщят деца и родители към по-устойчиви навици в ежедневието си. Кампанията, координирана от сдружение BG Бъди активен, въвлече училища и детски градини в различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на отпадъчни материали и други. Всички участващи, организираха и разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец деца, родители и местни общности предаваха събраното количество към учебните заведения..

В приятелската надпревара участие взеха над 100 училища и детски градини от малки и големи населени места. Общото събрано количество отпадъци, върнати за рециклиране е над 5 000 кг, а ангажираните деца, родители и учители са над 20 000. "Наистина сме възхитени от мотивацията и старанието на всички преподаватели, директори и педагози", коментира Ласка Ненова, основател на БГ Бъди активен - "С проведените инициативи, акции по почистване, акции за разделно събиране на бутилки, образователни беседи и дискусии, бяха ангажирани над 20 000 подрастващи и техните семейства, за да ни покажат, че децата са най-добрият посланик на промяната". От сдружението подчертават, че най-важното за тях е активното ангажиране и мобилизиране на общностите - "Чрез активиране на общността, ние каним хората и общностите да преминат от пасивна подкрепа (във фейсбук) към динамично участие, създавайки реални възможности за практически принос."

Координаторите от BG Бъди активен бяха обявили и голяма награда за учебното заведение представило се най-успешно, а поради страхотното представяне на участниците, от сдружението взеха решение да отличат всички такива, които изпъкват с положените усилия и вложеното внимание към организацията.

Големият победител в надпреварата е ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", Видин, които са събрали 650 кг пластмасови бутилки, предадени за рециклиране, а техни подгласници са Трето ОУ "Братя Миладинови" - гр. Гоце Делчев, които са върнали за рециклиране 495 кг пластмасови бутилки. Te ще бъдат горд домакин на инсталация Шишеяд, която ще могат да поставят в своя двор.

Шишеяди още ще получат СУ "Христо Ботев"- Враца; ОУ "Братя Миладинови, с. Кърналово; ОУ "Св. св. Кирил и Методий", с. Старо Оряхово; СУ "Панайот Волов", гр. Каспичан; ОУ Иван Вазов с. Мусачево; СУ "Христо Ботев" Айтос и Второ ОУ "Христо Смирненски", Сандански.

Стимулиращи награди за своето представяне, ще получат още четири учебни заведения. Специална игра "Сливи за смет", с която по интересен и забавен начин да ангажират децата по темата за разделно събиране. Играта развива умения като - стратегия, планиране и аналитичност, както и популяризиране на проблем със социална значимост. Забавната игра получават ДГ № 15 "Гълъбче" гр.Варна; ДГ "Зорница", Самоков; ОУ "Пенчо Славейков", с. Белащица, Пловдив и ДГ"Братя Мормареви", София; СУ "Христо Данов", Пловдив.
Повече за играта "Сливи за смет":
Играта стимулира развитието на умения като стратегическо мислене, съобразителност, наблюдателност, памет и броене. Сливите са най-ценният ресурс на Земята, а единственият начин да бъдат спечелени, е чрез размяна на отпадъци от сметището. Целта е със стратегия и съобразителност да съберете най-много сливи в края играта.
От сдружението координатор ще продължат да споделят към учебните заведения различни ресурси, помощни материали и отворени покани за включване в различни кампании и събития свързани със зелено образование.

"Искам да съм полезен...Рециклирай ме!" е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на The Coca-Cola Company и в партньорство с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.