• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Пред катедралата "Св. Александър Невски" патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови българите

Пред катедралата "Св. Александър Невски" патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови българите

/КРОСС/ Пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възвести Христовото Възкресение и отправи благословение: Благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас.

Патриарх Неофит прочете и евангелския разказ от свети евангелист Матей за Възкресението на Божия син - Иисус Христос.

Точно в полунощ Негово Светейшество поздрави три пъти с "Христос воскресе!" вярващите на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Прозвучаха също Евангелието и тропарът за Възкресението, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

След това главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално Пасхално послание за Възкресение Христово към българския народ, което по-рано днес БТА публикува.

"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, радостната вест за Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и тържеството на живота сгрява сърцата и просвещава умовете ни, прогонва далеч от нас всяка тревога, мъка и отчаяние, укрепва и утвърждава вярата ни, и озарени от Светлината на Възкресението, ние отново ликуваме с пасхалния поздрав: Христос Воскресе!", се казва в посланието на българския патриарх и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

"Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство, на онази съвършена любов, която води до славата на Кръста и светлината на Възкресението.

Отечески всесърдечно поздравяваме всички чеда на светата ни Православна църква, в Родината и далеч от нея, с благопожелание за чиста и светла пасхална радост! Мирът и благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител наш Иисус Христос да бъдат с всички вас! Честито Възкресение Христово! Христос Воскресе", с това благословение завърши посланието на българския патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП.

На богослужението присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, както и служебният министър-председател Гълъб Донев със съпругата му. Сред дошлите на празничното Пасхално богослужение бяха служебният министър на културата Найден Тодоров, Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" в Светия синод на БПЦ-БП, Румен Петков, д-р Любомир Спасов и други. В патриаршеската катедрала и извън нея имаше много вярващи. Сред тях бяха и семейства със своите деца.

Малко преди 19:30 ч. тази вечер на летището в София кацна правителственият самолет, с който пътува до Божи гроб българската църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Делегацията донесе от Йерусалим Благодатния огън, който днес следобед бе измолен от йерусалимския патриарх в храма "Възкресение Христово" на Божи гроб. Българската църковна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. На летището в София свещеници от епархиите на БПЦ-БП очакваха пристигането на самолета и на църковната делегация, пренасяща Благодатния огън, за да вземат частица от него и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

След това Благодатният огънят беше занесен от Мелнишкия епископ Герасим в Светия синод, в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", откъдето с тържествено шествие беше пренесен до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за празничното Пасхално богослужение. Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев първи запалиха своите свещи от Благодатния огън, който им даде Негово Светейшество патриарх Неофит.

След връщането в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна и празничната Света литургия за Възкресение Христово. Великден е най-големият празник за всички християни, наричан празник на празниците.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.