• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иво Христов: Успех. Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието

Иво Христов: Успех. Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието
Предвиждат се мерки за овладяване на експлоатацията на нашите сезонни работници в Европа и защита на правата им.

 

/КРОСС/ Брюксел, 24 октомври 2020 г. - „Приетият таван на директните годишниплащания от 100 000 евро ще сложи край на окрупняването в земеделието. Застрана с концентрация на земеделските субсидии, каквато е България, това есоциално значим пробив. Този принцип, залегнал и във "Визия за България" наБСП, бе възприет и от Европейския парламент. Така парите ще стигат до повечепроизводители, каквото е и нашето разбиране за хармонично развитие населското ни стопанство."Това каза след снощното гласуване на докладите за Общата селскостопанскаполитика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалиститеи демократите в Европейския парламент. Една от ресорните комисии набългарския евродепутат е Комисията по земеделие и развитие на селскитерайони (AGRI).

Предложението да се запази преходната национална помощ беше подкрепено отбългарските социалисти. С тази стъпка ключови сектори на животновъдството,голяма част от които малки ферми у нас, ще могат да получават националнофинансиране поне до края на следващия програмен период.Христов открои като "особено важно" предложението за засилване насътрудничеството между държавите членки в сферата на труда приселскостопанските работници. "Български граждани, работещи в селското стопанство в други страни на ЕС, сегаса ощетявани, експлоатирани и живеят в мизерни условия. Следващата Общаселскостопанска политика поставя акцент върху защита на тези права. Важнастъпка напред е, че с ОСП се решават социални проблеми на наднационалнониво, а тя не се ограничава с разпределение на бюджета", каза той. Българският евродепутат изрази съжаление, че се предвижда процентът заобвързана подкрепа (обвързването на част от средствата по ОСП с конкретнопроизводство) да бъде намален от сегашната формула (13+2)% на (10+2)% отпакета на директните плащания. Иво Христов коментира също така, че е било отхвърлено предложението, накоето съвносител са и българските социалисти, да се постигне изравняване насубсидиите до края на следващия програмен период.

За съжаление, и занапред ще носим тежестите на зле договорените привстъпването ни в ЕС субсидии. Това ощетява българските производители, ностраните в ЕС ревниво пазят интересите на своите земеделци и никой няманамерение да отстъпва от завоюваното. Все пак очаквам, че ще се върви къмсближаване в периода до 2027 г.", каза още той.";Специално внимание в мандата на ЕП за преговори със Съвета и Европейскатакомисия намират пчелите и другите опрашители.

Това е изключително важно застрана като България, в която от години проблемите с пчелите се множат иизострят. Друг акцент ще бъде опазването на биологичното разнообразие. Все по-ясно се проявяват пагубните последствия от неговото намаляване, а това ще имаотражение както върху природата, така и върху собственото ни препитание";,допълни Христов. 

По думите му, редица други важни предложения, свързани с напояването, новитетехнологии и въвеждането на механизъм за жалби на ниво ЕС при съмнения зазлоупотреби, са също важни, заслужават да бъдат подкрепени и да станат част отследващата ОСП. "Поради тази причина вчера подкрепихме мандата, постигнат в ЕП, за тристраннипреговори със Съвета и Европейската комисия за бъдещето на Общатаселскостопанска политика. Надявам се те да приключат във възможно най-краткисрокове, за да има достатъчно време за действие и подготовка за новия период ина национално ниво", каза още Христов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

https://www.cross.bg/cybcidii-oiito-ato-1617302.html#.X5rVl1mxWOq

29.10.2020 16:45:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.