• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Киномания 2020 започва с българския филм „Страх” на Ивайло Христов

Киномания 2020 започва с българския филм „Страх” на Ивайло Христов

Новото издание ще се проведе между 19 ноември и 3 декември под мотото „Киното е!"

/КРОСС/ Категоричното, но и оставящо място за интерпретации „Киното е!" е слоганът на Киномания 2020. Екипът на фестивала е убеден, че в сложната за фестивалната култура у нас и по света година киното се бори достойно да запази живата връзка с публиката си. На този фон и Киномания дава своя принос, за да съхрани личния досег и страстта на зрителите към качественото българско, европейско и световно кино.

Фестивалът тази година ще се проведе между 19 ноември и 3 декември, като организаторите отново ще предложат на публиката впечатляваща програма от нови заглавия, нови превъплъщения на класни актьори, както и ретроспективи на световно признати режисьори.

Откриването е с филма „Страх" на Ивайло Христов (19 ноември, зала 1, 19.00 ч.) , който вече спечели четири награди, включително голямата награда на фестивала „Златна роза" във Варна, както и награда за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти.

Любов отвъд страха - така може да се опише филмът с три думи. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива.

Самият режисьор го определя като сурова любовна история и дори като „абсурдна комедия" и обяснява, че го е нарекъл „Страх", защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. "Интересува ме конфликтът между личност и общество", споделя още той.

Ивайло Христов допълва, че е използвал бежанската тема само като отправна точка, а историята се завърта около неразбирането на местните към близостта в отношенията между безработна учителка и непознат пришълец.

В главните роли са актрисата Светлана Янчева и чернокожия Майкъл Флеминг, който всъщност е композитор и живее в България. В актьорския състав са още Иван Савов, (познат от филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок" и „Бащата"), Красимир Доков, Кристина Янева, Мирослава Гоговска и др.
Участват и няколко непрофесионални актьори, включително петима автентични бежанци от Афганистан, които допринасят за естествената и въздействаща атмосфера. Оператор е Емил Христов („Каръци"), а черно-белят похват на снимане е по идея на режисьора, който цели да се откроят още повече лицата и емоциите на героите
Билетите за филма вече са в продажба на касите на зала 1, както и на www.tickets.ndk.bg.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.