• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Николай Щерев: Подготвяме „Демонстрационни дни на предприемачеството“ по проекта CO WORKING

Николай Щерев: Подготвяме „Демонстрационни дни на предприемачеството“ по  проекта CO WORKING

/КРОСС/ Как да се стимулира предприемаческата дейност на студенти и млади хора, които искат да стартират свой собствен бизнес? Това попитахме проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра "Индустриален бизнес" в УНСС.

- Г-н Щерев, вие сте ръководител на проекта „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предваритерно инкубиране“ (CO WORKING), финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г. Каква е неговата идея?

 По този проект работим съвместно Надя Миронова, директор на Регионалния център на УНСС за дистанционно обучение, гр. Хасково. Тя координира всички дейности по него.  Проектът е съвместна работа между партньорите в България и Гърция. Ръководител е  иновационната зона Александър в Солун – най-голямата иновационна зона в Южна Македония. От гръцка страна участва  университетът Аристотел в Солун, най-големия държавен университет чрез факултета си по икономика, финанси и международна политика. А от българска страна освен УНСС, се включва и Национална компания индустриални зони. Идеята, върху която работим всички заедно, е да стимулираме академичното предприемачество на студентите. Разбира се по проекта е допустимо да участват и не студенти, както и  преподаватели и хора от общността в Хасково.

-  Какви дейности се извършват по проекта?

Предприети няколко типа дейности. Първата от тях е проучване на нагласите на младите хора и на заинтересованите лица, свързани със създаването на предприемаческата инфраструктура. Това, което е заложено като една от основните дейности, е създаването на предприемачески офис в Центъра за дистанционно обучение, гр. Хасково. В момента дейностите, свързани с проучването на студентските нагласи, идеи и желания да се включат в подобни инициативи, вече е направено. Организирахме също така и интервюта с представители на работодателски организации и общината, за да видим каква е нагласата те да подпомагат този процес. Предстои да привлечем и нови студенти от Хасково, които се записват сега в средата на септември. Там ще направим първата публична проява в Центъра за дистанционно обучение. Тя е озаглавена „Демонстрационни дни на предприемачеството“. Чрез нея ще се опитаме да привлечем нашите студенти, техни близки, познати, младежи в региона, да развиват свои предприемачески идеи. Следващата дейност, която ще стартира септември, след като идентифицираме желаещите студенти, е организирането на едни тренинг седмици.

-  Какво ще представляват те?

 В тях преподаватели от УНСС ще обучават студентите на това как се създава предприемачески бизнес, как се оценяват идеи. Всичко това е свързано с насърчаването на предприемаческия потенциал на младежите, и най-вече на студентите в Хасково. Вторият тип тренинг, който ще бъде организиран, е с колеги и преподаватели в точно определени дейности. Това, което е заложено в проекта, е да се организират седмици на обучение по търговско право, развитие и оценка на иновациите, финанси и счетоводство. Така ще може да се повиши предприемаческия потенциал на самите студенти. В същото време ще бъдат организирани и тренинг обучения за хора, които подпомагат целия процес. Така че да може, създавайки Центъра за академично предприемачество в Хасково, той да функционира самостоятелно. А не да чака непрекъснатото помощ от преподаватели от УНСС. Центърът трябва да има самостоятелен капацитет да насърчава и развива предприемачеството на студентите.

-  Ще има и мобилни консултантски звена. Те с какво ще се занимават?

Те ще играят ролята на оценителя. Тоест ще има седмица, в която екипите, които са участвали в обучението, ще могат да представят своите идеи пред този мобилен консултантски екип на УНСС. И съответно този консултантски екип ще може да дава идеи, препоръки, насоки. В момента обмисляме как да намерим евентуално финансиране, за да можем да наградим най-добрите една или две идеи, с не много голяма, но достатъчна сума. Така екипите на тези една или две идеи ще имат възможност да стартират собствен бизнес. Но всичко зависи от активната работа с институциите в Хасково. И възможността да се намери подходящо финансиране, така че да осигурим тази парична награда, която да бъде стимул на екипите да бъдат активни в рамките на тези тренировъчни дни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.