• 25 Юни 2021 |
 •  USD / BGN 1.6386
 •  GBP / BGN 2.2773
 •  CHF / BGN 1.7834
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Мегаскандал в НС: Бизнесмен разказва за натиск, кюлчета и Мата Хари

Мегаскандал в НС: Бизнесмен разказва за натиск, кюлчета и Мата Хари

ГЕРБ нахлу на заседанието на комисията по ревизията и прекъсна скандалните разкрития

/КРОСС/ Мегаскандал се разрази в сряда по време на заседанието на временната комисия по ревизията в парламента. Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Това, което взриви комисията, обаче бе разказ, свързан със снимките на кюлчетата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките - известна плеймейтка, и твърди, че кюлчетата са истински и са подаръци за рожден ден на Борисов. Бизнесменът спомена и кой е направил подаръците - двама крупни бизнесмени. 

Изслушването на Илчовски бе изненадващо, тъй като в дневния ред на комисията бяха включени две точки - информация за получени сигнали и информация от регионалния министър Петя Аврамова за саниране, магистрали и ВиК холдинга. Аврамова не дойде за началото на заседанието и комисията започна с информация за получените сигнали. След представянето на списъка от 75 сигнала обаче се оказа, че един от хората, подали данни, е в залата и има готовност лично да разкаже за случая. 

Илчовски се представи като крупен собственик на земя - притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях - лична собственост. Той започнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че никога не е участвал в проекти с еврофондове, за да не става зависим. Проблемите му почнали 2012 г., след като от държавно дружество му поискали "почерпка" от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. "По 700-800 хил. лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие", обясни Илчовски. От думите му се разбра, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на "балък". 

Исканията към него с времето ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно.

"Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава", разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на "нашите прокурори". 

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов - през 2017, 2018 и 2019 г.

"На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат... Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени - в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари", разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. "Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките", твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов. Първо единият от тях с прякор Пилето подарил малко кюлче. После другият, който има минен бизнес, дал голямо кюлче. “Закачлива” забележка от премиера накарала Пилето да даде още две кюлчета.

Бизнесменът представи на комисията и документи, но не стана ясно какви. Обеща, че ще изпрати на членовете й клипчето с плеймейтката. И при нужда ще даде още документи.

Изслушването бе прекъснато от поява на депутатите на ГЕРБ в комисията, които обвиниха Мая Манолова, че позволява оклеветяване на хора. От ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за провеждането на комисията. Мая Манолова и други депутати твърдят обратното. Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ директно заявиха, че бизнесменът ще бъде затрупан от съдебни дела. Мануил Манев от ГЕРБ държа близо едночасов монолог на тема процедура, чиято цел очевидно беше да саботира изслушването. И тя успя - след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат надприказвани, особено като говорят едновременно, комисията се отложи за петък. Илчовски обеща отново да се яви и да продължи с разкритията.

Цялото заседание може да бъде видяно във Фейсбук страницата на депутата от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова.

Кой е Светослав Илчовски

Агробизнесменът Светослав Илчовски често попада в медиите. В началото на тази година той обяви пред Agri.bg, че продава стопанството си в България и мести бизнеса си в САЩ, като дори обяви цена и телефон за тези, които се интересуват. Стопанството от 100 000 дка се продава заедно със зърнобаза за 200 000 тона, като 55 000 дка ниви са разположени в Плевенско, а 45 000 дка са във Врачанско. Печалбата е 15 млн. лв. годишно. Илчовски твърди, че вече е капарирал земя в Небраска и Северна Дакота.

Името на Илчовски бе споменато и в материал на Би Ти Ви от 2016 г. около напрежение при търг за земеделска земя в Кнежа, на който той се появи с множество яки бодигардове. „Заплашваха ме да не участвам на търга, подадох си в БОП жалба, затова и полиция има, не само момчета, че ме притесняват мутри”, коментира тогава Илчовски. Според телевизията, по онова време ставало дума за фамилен конфликт между чичо и племенник.

Илчовски обаче става известен още през 2012 г. като основен свидетел по наказателно дело срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който бе арестуван по обвинения за търговия с влияние. След над 8 години разследвания и съдебни процедури Аврамов е оправдан от съда, а в момента е и депутат от ДПС.

Тезата на държавното обвинение бе изградена върху показанията именно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 г. Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да ползва земеделска земя в Монтанско, а срещу това обещал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“  във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имал сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и депутатът, който обещал на Илчовски да уреди проблема, твърдеше държавното обвинение. 

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд и делото му е още висящо. Сега той пак е депутат от ДПС.

Източник: "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Илиян Василев

Новините, че прокуратурата е започнала проверка, са тривиалния начин пиарите на прокуратурата да регистрират нещо като дейност, и да покажат, че не са напълно безполезен орган. Какъвто реално са. Илюзията продължава до момента в който някой разследващ сайт, съд или засегнат не информират, че същата тази прокуратура не е намерила нищо, или че съдът е отхвърлил обвинителния акт на прокуратурата или някой пострадал не каже, че е бил оправдан и започва дело срещу държавата в Страсбург. Но и тук е причината за този пост - тези прокурурори трябва да се спасяват по единично и групово. И ВСС и специализираната прокуратурата са под натиск. Къщичката ми се разпада. Защото промяната иде. Хватката на ГЕРБ отслабва, Зад кадър Пеевски се опита да ги държи с компромати и пари /които обаче ще стават все по-малко/. Според мен Гешев ще се обърне срещу най-слабия от господарите си. Трябва да си купи индулгенция и трябва да арестува някого, при това голяма "риба". Това е битката между Пеевски и Борисов, кой ще изправари. Борисов не е силният в това уравнение. Той държи Гешев с компромати, но се съмняам дали това е плюс или минус за него.

10.05.2021 02:38:19

Petar Kartev

НЕ ГИ ДОПУСКАЙТЕ ДО ИЗБОРИТЕ! Има достатъчно доказателства, веднага след назначаване на служебното правителство, Борисов да бъде арестуван! Ако в рамките на тези два месеца се докажат част от престъпленията, тази партия трябва да бъде спряна от избори! Ако не, то след изборите, комисията трябва да продължи разследване на престъпленията на гербавите мародери! Те са организирана политически престъпна група! Те ще продължават да саботират връщането на демокрацията! Ще саботират работата на държавните институции! Ще саботират работата на народното събрание! За да печелят време и да прикриват престъпленията си! Затова Гешев веднага трябва да бъде изгонен от прокуратурата. След получаване на достатъчно доказателства, новият парламент трябва да обяви тяхното управление за престъпно! Най-добрият вариант е ГЕРБ да бъде отстранен от изборите! Новата ЦИК трябва обяви, че за тази партия и нейният председател, има множество сигнали и документи, които ги уличават в престъпни действия и корупция, като политически организирана престъпна група,и до изясняване на всичко, те нямат право да бъдат допускани до участие в политическия процес! Нещо, като елиминиране на нацистката партия в Германия! За да си върнем демокрацията и свободата, народът трябва да отстрани тази метастаза от политическата ни система! И когато, избраните от него представители не защитават интересите на народа, те трябва да бъдат свалени от власт! А когато се докажа, че те са престъпници, да бъдат съдени! За назидание на следващите! За да знаем и да помним! За да знаем, че главната цел на управлението е подобряване жизнения стандарт на народа! За да знаем, че демокрацията е идея и система, в която суверенът управлява! За да не допуснем отново еднолична диктатура, прикрита с нежния воал на демокрацията! Затова в служебното правителство трябва да бъдат назначени смели мъже и жени, които с решителни действия да започнат разбиването на тази политически организирана престъпна група, откраднала десетки милиарди левове, превърнала нашите родители в бедняци, натирила най-умните ни деца в чужбина, народът ни най-беден, най-болен, икономиката ни с ниска добавена стойност, с най-ниска производителност, с най-скапаното селско стопанство, с туризъм далеч от стандартите на Европа и съседните ни страни, с бюджет приличащ досущ на банкомат, от който се раздават дебитни карти на фирми връщащи от 30 до 50% на Главната Мутра и разбойниците му! Трябват ни хора, като Богомил Бонев в правителството!!!

09.05.2021 16:10:59

Анонимен

Всички знаят, че т.н. глупости, които се говорят са обичайна практика в нашата страна.

09.05.2021 15:12:03

Анонимен

Този мамут от северозападнала България какви глупости плещи ?

09.05.2021 05:57:54

Анонимен

Грозно представление! Даде храна за коментари и размисъл, и простор на спекулации от всички участници и безмълвните зрители. Боже, как може такива утайки да управляват прекрасната ни страна!

08.05.2021 20:25:15

Велислава Дърева

Беше Гергьовден. 2006 или 2007. С един приятел и скъпата му майка, достолепна, изтънчена дама, се озовахме близо до официалните лица благодарение на моята журналистическа карта. По някое време се появи кметът на София, наобиколен от мутроидни типове. „На всички тия шъ им го навра през панталоните“, изсумтя кметът Борисов злостно и заканително по адрес на президент, премиер, депутати и министри. Достолепната старица промълви потресена: „Деца, изведете ме оттук! Този, ако му падне власт, ще съсипе България!“. Седнахме в близко кафененце. За щастие милата дама не доживя да види как нейната прогноза се сбъдна безпогрешно. След време тогавашeн шеф на наша спецслужба споделил пред своите подчинени за първото си виждане с въпросната личност в сградата на МС, когато преди да влезе при него се чували невероятни псувни от каратиста, кънтящи в този храм на властта в РБ. След свидетелствата на рекетирания Илчовски пред парламентарната комисия, остана ли някой, който да се чуди защо един български бизнесмен се спасява в Сърбия, друг в Дубай, трети, четвърти, пети и десети – някъде другаде. Навсякъде другаде. Никой не иска да бъде обект в гнусен, назидателен, мръснишки клип, заснет от надзирател в затвора за сплашване на непокорни и несговорчиви бизнесмени. Това е Боко – отвратителна мутра, която разбира и политиката, и бизнеса, и правосъдието, и всичко в тоя свят като сексуално насилие с цел подчиняване на опонента (конкурента). Когато преди години написах тази диагноза, мнозина ми казаха, че си въобразявам. Е, сега видяха грозната истина. Тя със сигурност е още по-грозна. Това е само началото, само леко открехване на завесата. А вече се носи ужасяваща мафиотска смрад. Тези свидетелства ще продължат. Натрупани са тонове ярост и гняв. И никакви Стъкита, Гешевци, тролове и хейтъри няма да спрат лавината на отмъщението. Това е то, истинското срутище. Нали се сещате какво му мислят на Боко рекетираните и ограбените българи. Със или без видеоклипове…

08.05.2021 00:32:24

Анонимен

По- отблъскващо "заседание на комисия на НС" не би могло да съществува! Днес, 7.05.2021 г., присъстваме на невероятен фарс. Народното събрание е напълно компрометирано като българска демократична институция.

07.05.2021 18:25:36

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.