• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Кузман Илиев: За една година страната ни е на дефицит с 1,8 милиарда

Кузман Илиев: За една година страната ни е на дефицит с 1,8 милиарда

/КРОСС/ Кабинетът засега е стабилен, всички имат тази изгода. Опозицията обаче ще се радикализира, ще има по-мощни протести и желание да съборят оформилото се правителство. Това каза икономическият анализатор Кузман Илиев в предаването „Тази събота" по бТВ.

Според него с времето ще станем свидетели на тенденция сред участниците в правителството за отдръпване от нея и опити по един или друг начин да си припишат заслугите.

Ние харчим два пъти по-бързо отколкото влизат парите в хазната. За една година страната е на дефицит с 1,8 милиарда, отбеляза икономистът. „Това е неустойчиво. За три години ние ще си удвоим дълга", предупреди той.

Бюджет 2023 ще се превърне в приоритет №1. Прогнозираният дефицит от 3% ще стане повече заради икономическото забавяне на Европа. Спадат много сериозно и приходите, тъй като разполагаемият доход на българите намалява. Очаква се и повишаване на лихвите по кредитите. „От там ДДС в хазната неизбежно започва да се свива. Още повече, че има едни енергийни санкции, които ни пречат да търгуваме с енергоресурси. Влизаме в тежка криза", прогнозира Кузман Илиев.

Рисковете пред приходната част са много, подчерта Илиев. Дефицитът може и да нарасне.

Проблемът не е в дефицита, а в това, че се икономическият процес се политизира, смята той. „Структурно започваме да убиваме пазарната икономика и да се задушаваме. Когато харчим толкова много и не ни излиза сметката, посягаме към вдигане на данъците. Това са много лоши сигнали към ония, които трябва да инвестират и да ни издърпат", обясни икономистът.

Според него разблокирането на фискалния резерв за пенсии и европейски проекти не е нещо драматично и се е случвало и по-рано. Държавата обаче трябва да харчи разумно парите.

Все по-далечно според него започва влизането в еврозоната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Правителствата на Радев добре са харчили….

03.06.2023 17:03:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.