• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

През последната година скокът на цените на имотите е огромен

През последната година скокът на цените на имотите е огромен

/КРОСС/ Анас Хамид е брокер в голяма агенция за недвижими имоти. Казва, че луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо от всякога през последните месеци. Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко, обяснява той.

Скокът на цените на имотите през последната година е невиждан.

От миналата година до сега има 37% вдигане на цените. Това е така, защото е по-голямо търсенето на пазара в момента и това реално вдига цените. Основният казус е с банките, защото банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви, които не са били досега в България, смята Хамид.

Лудостта на имотния пазар накара БНБ да приложи нова мярка спрямо банките като ги принуждава да гарантират с два пъти по-голям собствен капитал всеки даден ипотечен кредит. Според финансистът Никола Янков мярката на народната банка е знак, че имотният пазар вече е рисков.

Говорим за 60 хиляди нови жилища продадени първите 6 месеца на годината. Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде са тези апартаменти. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда собствени средства. Това са преди всичко готови пари, които са спестени пари, обяснява Янков.

Цените се вдигат от хората с готови пари, но останалите взимат ипотечни кредити на вече високите цени. Експерти наблюдават, че голяма част от имотите се купуват заради страха на хората от инфлацията, а не защото са им необходими.

Имотният балон е вече факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити. Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава е възможно да го продадете за 80 или 70 единици, обяснява експертът.

В колкото по-скъпи и желани квартали са имотите, толкова по-лесно се продават, споделят брокери. Затова и празни терени в най-скъпия район на София - Докторски паметник, се продават за милиони - например терен от едва 264 квадратни метра струва 2 милиона и 100 хиляди евро.

Хората в България явно имат фетиш, традиция, емоция в тази цялата работа. Време е българите, поне тези с финансови възможности, да потърсят алтернативи за парите си. Има такива алтернативи. най-нормалното нещо е да се инвестира чрез инвестиционни сметки на глобалните финансови пазари, които дават доста предимства в сравнение с имотите в България, допълва Никола Янков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Имотният балон се надува, въпреки намаляващия брой българи в държавата и празните жилища, които в София са 25%, а в областните центрове до над 50%. С "подкрепата" на банките, разбира се - не толкова под формата на кредити, колкото на нулевите и дори негативни лихви за депозити, гонещи по-заможните към имотния пазар.

30.09.2021 11:40:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.