• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Симеон Дянков: Добре е да се откажем от руския газ

Симеон Дянков: Добре е да се откажем от руския газ

/КРОСС/ Добре е да се откажем от руския газ. Газът поскъпва навсякъде и не само руския газ. В рамките до 2-3 години - до 2026 година - газът ще се увеличи два пъти. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия. Правителството много закъсня с някои от правните промени, които са необходими, а и нашата инфлация е над тази в Маастрихтските условия, така че януари 2024 г. България няма да влезе в еврозоната. Да се надяваме, че ще можем да влезем по-късно през 2024 или около средата на 2025 г. 

Влизането в еврозоната означава, че лихвите по кредитите ще се намалят автоматично с около 1%, тъй като това е разликата между лихвите в евро и тези в левове. „А понеже лихвите ще се вдигат в следващите година-две, това е добре дошло за България“

Необходима е сериозна комуникационна кампания сред българското общество, а такава в момента липсва, посочи Дянков.

Според него исканията на топлофикациите за поскъпване с до 300% са реални и са резултат от наложения мораториум върху енергоизточниците. Той определи тази мярка като погрешна, тъй като с времето тя натяга инфлацията. „Сега се получава атака, че процесът се забави и когато в другите държави инфлацията вече започва да намалява, в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и през следващите месеци. Така че да, аз очаквам рекордно вдигане на тези цени – просто няма как след мораториума това да не стане. Когато изкуствено държиш цените на определени услуги или продукти ниски, като махнеш мораториума, те се вдигат от само себе си – проста икономическа логика“, поясни бившият финансов министър.

Според него намаляването на ДДС на парното и топлата вода с 9% няма да намали сметките. „Това е проинфлационна поредица от мерки. По време на инфлация трябва да се опитваш да задържиш и дори да вдигнеш данъците, вместо да ги намаляваш по този начин. Това ще има още по-висок ефект върху вдигането на инфлацията, но е нормален процес. Голяма част от предложените мерки имат проинфлационен ефект“, допълни Дянков.

Вече не само социалнослабите, но и една значителна група от работещите са около прага на бедността. Мерките на правителството са закъснели, а някои и погрешни. „Затова единственият начин занапред според мен е много голям фокус точно върху кои социални групи и коя част от бизнеса правителството може да подпомогне“, смята финансистът.

Единственият реален начин да се борим с инфлацията е да вдигнем производителността, посочи Симеон Дянков.

Около 13% е прогнозата му за средногодишната. „Това означава, че в следващите месеци, особено през лятото, ще сме свидетели на инфлация, доближаваща 20%, защото в България инфлацията е най-висока през лятото. А на месечна основа, като стигнеш до 20%, вече този процес за голяма част от домакинствата е неуправляем“, заяви Симеон Дянков. Успокояване на инфлацията в България ще има вероятно чак през пролетта следващата година, прогнозира той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нека видим, ако може да се види, цената на американският втечнен газ и тогава да се говори за цената на руския. Затова Германия и по-голяма част на страните от ЕС си договориха руски газ, а ние ще се гърчим като червей и ще получим същия руски газ на още по-високи цени чрез други страни и посредници.

30.05.2022 00:00:01

Анонимен

България консумира близо три млрд.куб.м газ, за които плащаше на Русия възможно най високите цени, с процент от това плащане руснаците корумпираха армия от родни еничари, които бяха и са готови на всякакви руски поръчки в ущърб на България, така че спирането на руския газ може само да подейства, като очистително на всички руски глисти паразитиращи нашата държава.

29.05.2022 22:32:29

Анонимен

Не беше ли този, който щеше да „нашляпа” Русия, която ни нашляпа нас, а сега има очи да дава акъл.

29.05.2022 17:14:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.