• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Френският институт отказва информация за финансирането на българска НПО

Френският институт отказва информация за финансирането на българска НПО

/КРОСС/ От есента на 2014 г. до края на юни т.г. политологът Иво Инджов е отправил шест запитвания до Френския институт с молба да му бъде предоставена информация за подкрепата, осигурена на Сдружение „Дете и пространство" с председател на УС д-р Любомир Жупунов за негови проекти, но не е получил исканите данни. „Като гражданин, проявявам интерес към процеса на деинституционализация на грижите за децата в България, в който водеща роля играят различни НПО, а „Дете и пространство" е една от най-активните. Деинституционализацията се изразява в закриване на социалните домове от соцтип и преместване на децата от тях в новите „центрове", настаняване при приемни родители и др. Процесът е закъснял, необратим и струва много пари, които се усвояват от НПО и фирми". Инджов се интересува по-конкретно от приноса - финансов, материален или друг на Френския институт, за осъществяването на проектите на сдружението „Да растеш без родители" и „Детето и неговите симптоми" в периода 1998-2009 година. Той е учуден от мълчанието на французите - „Все пак става въпрос за публични разходи на френска държавна институция, които не би трябвало да са класифицирана информация - например за дислокацията на френския ядрен потенциал или необяснимите действия на „френски командоси" в България преди две години".

В България информация за финансиране на НПО от държавата или с евросредства може да бъде получена при далеч по-облекчен режим, без на заявителя да му се налага да излага каквито и да е било причини и аргументи. По закон гражданите имат право „да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти", припомня политологът.

„Информацията, която изисквате, е от финансов характер, не е публична и за целта трябва да се обърнете с официално писмо до директора на Френския институт в България, г-н Гийом Робер, в което да изложите ясните причини и аргументи въз основа на които желаете да получите необходимата Ви информация", гласи единственият отговор на писмата му, изпратен от служителка на Френския институт. Според мейла, изпратен на 16.03.2015 г., въпросната информация е вече архивирана и изпратена във Франция. Инджов три пъти настоява за отговор лично от г-н Робер, още повече че не поучава такъв и от самото сдружение „Дете и пространство".

„Мълчанието на Френския институт е странно и до днес, 14 юли, денят на Френската революция, поставила началото на идеалите за свобода, братство и равенство, вкл. правото на индивида да разпространява, а следователно и да получава свободно информация", казва политологът. Според него „секретността" в действията на Френския институт контрастира с активната позиция на френските дипломати в България за прозрачност в действията на властите. „В този контекст ще припомня конкретно призивите лично на посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за реформиране на съдебната система на България, вкл. неговите констатации за наличие на „гнили ябълки" в нея".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А дали интересът ви г-н Инжов не е свързан с това, че вашата съпруга (с която сте в развод) живее с д-р Жупунов и няма нищо общо с "процеса на деинституционализация на грижите за децата в България"?

21.07.2015 13:51:55

Анонимен

Иво, не е ли време да порастнеш.

14.07.2015 15:05:33

Анонимен

Господинът да се обърне към УНИЦЕФ (UNICEF).

14.07.2015 15:01:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.