• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите

Проф. Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите

/КРОСС/ Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите, съобщи БТА.

През последните дни ученият продължава своето уникално пътешествие из Перу и Боливия. Целта му са околностите на великото езеро Титикака, намиращо се на повече от 3500 м надморска височина. Там се намират останките на велики цивилизации, съществували в първо хилядолетие след Хр.

Професорът успя да се запознае с Храма на Слънцето и светилището Пума-Пумке на културата Тиуака, където са запазени гигантските статуи на главния бог Виракоча и Богинята на земята Пачамама. Той наблюдава уникално явление, при което при залез слънчевите лъчи минават през каменен портал и попадат върху Свещения басейн на Великата богиня. Такова символично оплождане на земните недра е открито в Източните Родопи при Пещерата Утробата на тракийската Богиня Майка.

Проф. Овчаров изучава и първите паметници на инките по своя път към столицата им Куско и великия Мачу Пикчу. Това е Острова на Слънцето в центъра на езерото Титикака. Там има важен храм на инките от 14-15 век на мястото, където според легендата е роден Виракоча. Овчаров изследва и интересни некрополи от кръгли мавзолеи, правени още преди инките. Удивително е сходството с кръглите мавзолеи на Перперикон, открити преди няколко години. Това показва близостта на човешките религии, макар отдалечени на повече от 10 000 км.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.