• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Covid-19 ще ощети българския бюджет с 2 млрд. лв.

Covid-19 ще ощети българския бюджет с 2 млрд. лв.

/КРОСС/ Държавата ще загуби малко над 2 млрд. лв. от несъбрани ДДС, корпоративен данък и социални и здравни осигуровки до края на 2020 г. Това показват прогнозите в платформата за големи данни в полза на интелигентното общество COVID-19 Activity Tracker (CAT), поддържана от института GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Платформата обработва и представя емпиричната информация за стопанската дейност на отделни индустрии и икономиката като цяло, на основата на ограниченията, наложени върху човешкия фактор вследствие на епидемията. В проекта участват представители както на Софийския университет, така и на Университета за световно и културно наследство.

Според изчисления на института хазната ще изгуби 1.039 млрд. лв. приходи от здравни и социални осигуровки, вкарвани от работодатели и служители, заради големия брой съкратени служители и такива, пуснати в неплатен отпуск от началото на извънредното положение у нас. Приблизително 800 млн. лв. пък ще струва на държавата ефекта от вируса и ограничителните мерки срещу него върху приходите от ДДС. Извънредната ситуация се очаква да ощети бюджета и чрез приходите от корпоративен данък, който според института се очаква да намалее със с 189 млн. лв.

За сравнение, според приетите промени в Закона за бюджета в началото на април се предвижда общо приходите в българската хазна да бъдат с 2.44 млрд. лв. по-малко спрямо първоначалната прогноза заради форсмажорните обстоятелства.


Платформата изследва и състоянието на безработицата у нас. При настоящата динамика картината за 2020 г. е следната - удвояване на безработицата спрямо месец март и спад на брутния вътрешен продукт с над 7%. Подобен тежък сценарий за срив на икономиката на България предвижда и Европейската комисия в своята пролетна прогноза.

Именно всекидневното ниво на заетостта и безработицата дават индикатор за състоянието на икономиката почти в реално време. Наблюдението им позволява да се оценят фискалните и макроикономическите ефекти.

Броят на засегнатите от настъпващата криза се предвижда да бъде 1 млн. души, около 34% от общо заетите към края на 2019 г. Прогнозата е спадът на заетостта да не бъде преодолян поне до началото на 2021 г., като все пак за летния сезон заетите лица леко ще се увеличат и ще компенсират донякъде скока в съкращенията. Все пак от началото на септември се очаква нов спад в заетостта в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, като нивото ѝ към края на годината ще достигне това от месец май.

Според института се очаква към края на годината да има 158 хил. безработни от 16-те най-засегнати сектора от ограниченията в момента. Междувременно към 12 май по държавната схема за запазване на заетост „60/40" са изплатени близо 15 млн. лв. за временното запазване на 48 хил. работни места. Обхватът на мярката е 1.3% от всички фирми и 2.5 - 2.6% от заетите лица, които имат право на обезщетение от фонд „Безработица", допълват от института в платформата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.