• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Изкуственият интелект настъпва на сцената на фестивала в Авиньон

Изкуственият интелект настъпва на сцената на фестивала в Авиньон

/КРОСС/ Изкуственият интелект би трябвало да е най-големият враг на театъра, но постепенно открива мястото и ролята си в представленията на живо, съобщи АФП.

На фестивала в Авиньон роботи и виртуална реалност превземат сцената.

В "Гроние а Сел", една от сцените на престижния международен фестивал в южната част на Франция, е в ход интересна репетиция.

Пепър, хуманоиден робот с приветливо лице, е звездата в "Bot4Human" - театрално представление на студенти от уъркшопа "Ние сме роботите" във Висшето училище по минно дело в Нанси смесва артистична композиция и роботи.

Производител решава да изтегли всичките си роботи заради проблем, но един от собствениците не връща своя, за да продължи да му служи в ежедневието. Постепенно роботът поема контрол върху живота на собственика си, казва му кога да се прибере у дома, да се храни здравословно, да не се среща повече с приятелката си.

"Използваме този хуманоиден робот като кукла, всичките му реплики са препрограмирани до милиметър, това е изкуствен театър", обяснява пред АФП преподавателят по компютърни науки проф. Патрик Инаф, който е един от ръководителите на проекта заедно с Рафаел Гуисет и Ален Дютек.

Може ли робот да пресъздаде чувство на сцената? За разлика от киното и сериалите, особено напоследък по Нетфликс, роболюцията бележи слаб напредък в света на театъра.

"Искаме публиката да си задава въпроси за взаимодействието между човек и робот", казва професорът.

А какво ще стане, ако изкуствен интелект пише пиеси? Случаят с "dSimon" ("Дигиталният Симон") е почти такъв.

Това представление, отново на сцената на "Гроние а Сел", е дело на уругвайската компютърна специалистка Тамара Лейтес, която работи в Женева и швейцарския визуален артист и видео оператор Симон Сен.

Тамара е обучила изкуствен интелект да пише, като е интегрирала в него лични данни и характеристики на Симон. След това е създала сайтът metastories.ch, на който можете да поръчате текст на "dSimon" и да общувате с него. Авторът - изкуствен интелект обаче понякога дава напълно неподходящи, дори обидни отговори.

"Интересуват ме чувствата, които възникват от това общуване. Театърът е идеалното място за това, защото не сме във виртуалния свят", каза Симон Сен пред АФП.

Източник:БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.