• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Путин: Призовавам страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"

Путин: Призовавам страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин във вторник призова всички страни в Близкия изток да се въздържат от действия, които биха предизвикали нова конфронтация, която той предупреди, че ще бъде изпълнена с катастрофални последици за региона, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Путин, който изгради много по-тесни връзки с Иран след изпращането на войски в Украйна през 2022 г., разговаря с иранския президент Ебрахим Раиси по телефона за това, което Кремъл нарече "ответни мерки, предприети от Иран".

Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел късно в събота като отмъщение за израелския удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама висши командири.

Путин, в първия си публично излъчен коментар за атаката на Иран, каза, че основната причина за настоящата нестабилност в Близкия изток е неразрешеният конфликт между палестинците и Израел.

"Владимир Путин изрази надежда, че всички страни ще проявят разумна сдържаност и ще предотвратят нов кръг от конфронтация, изпълнен с катастрофални последици за целия регион", казаха от Кремъл.

"Ебрахим Раиси отбеляза, че действията на Иран са били принудителни и ограничени по своя характер", казаха от Кремъл. "В същото време той подчерта, че Техеран не желае по-нататъшна ескалация на напрежението.

Русия, която изгради тесни връзки както с върховния лидер аятолах Али Хаменей, така и с арабски лидери като саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, многократно критикува Запада, че пренебрегва необходимостта от независима палестинска държава в границите от 1967 г.

"И двете страни заявиха, че първопричината за настоящите събития в Близкия изток е неразрешеният палестинско-израелски конфликт", казаха от Кремъл за разговора с Раиси.

"В тази връзка бяха потвърдени принципните подходи на Русия и Иран за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, облекчаване на тежката хуманитарна ситуация и създаване на условия за политическо и дипломатическо уреждане на кризата.

Путин, който през 2022 г. посети Хаменей, поздрави Раиси и всички мюсюлмани за края на свещения месец Рамазан.

Висши американски генерали казват, че нарастващите партньорства между Русия, Китай, Иран и Северна Корея представляват едно от най-опасните предизвикателства пред Съединените щати през последните четири десетилетия.

Иран предостави на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя и дронове, които Москва използва в Украйна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.