• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Новото бижу на Истанбул започна да посреща туристи

Новото бижу на Истанбул започна да посреща туристи

/КРОСС/ Районът в Истанбул, който бе затворен за обществеността повече от 200 години и се простира на дължина от 1,2 км по брега на квартал „Каракьой“ с изглед към Босфора, отвори врати и започна да посреща туристи с амбицията да се превърне в едно от най-луксозните пристанища в света.    

Четири години отнеха на строителите да превърнат това място не само в красив и модерен крайбрежен център, но и във важна арт и шопинг дестинация.   Турция е инвестирала близо 2 милиарда долара в този мегапроект и има амбицията на пристанището, което и от световна класа, да посреща ежегодно над 1.5 милиона круизни пътници.

Галатапорт Истанбул е превърнат в истински квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията. Стотиците магнолии, маслиновите дръвчета, удобствата за отдих на открито и интересните архитектурни решения бързо дават заявка това място да стане любимо за разходки край Босфора.    

Богатите му исторически и културни институции, които се намират в близост, ще бъдат посещавани от туристи, които преминават през пристанището. Недалеч от Галатапорт се намира кулата Галата, Долмабахче, стадионът на футболния тим на Бешикташ, търговското сърце на Истанбул – спирка Еминьоню, където е Египетският пазар.

Близо до Галатапорт е адресът за най-вкусната баклава в космополитния град – Karakoy Gulluoglu, която омагьосва всеки турист със сиропираните шедьоври на Надир Гюлоглу. Очаква се новото бижу на Истанбул Галатапорт да даде сериозен тласък на туристическата индустрия и да привлича годишно 25 милиона туристи, като 1,5 милиона по вода. Галатапорт е в състояние да побере 3 кораба и 15 000 пътници на ден, а магазините в района да осигурят работа на над 5 000 души.   Близо 80% от търговските обекти вече са заети и са отворили врати, а до края на годината се очаква и останалите търговски площи да бъдат оборудвани.  

Има много луксозни марки и десетки изискани заведения, които вече са пълни с клиенти. Навсякъде вече се чува основно турска, българска, румънска, сръбска реч. Плановече сочат, че в региона ще има годишна търговска дейност от около 1 милиард долара. 

В местата за отдих са разположени дървени шезлонги, които дават възможност на посетителите за пълноценна почивка.  

Отворени са вече и музеите, в които може да се направи истинска разходка назад във времето на Истанбул с черно-бяла фотография.  

За реализацията на проекта са привлечени международни консултанти, а едно от най-красивите решения е, че вечерно време стъпките на това място са осветявани от хиляди лампички по земята.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.