• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Радев: Италия е важен икономически партньор и ключов инвеститор

Радев: Италия е важен икономически партньор и ключов инвеститор

/КРОСС/ „За нас Италия е изключително важен икономически партньор и ключов инвеститор, с потенциал за развитието на отношенията и в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор“, заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи ди Майо.

„Вашата визита е важно доказателство, че между нашите две страни съществуват здрави връзки, защото тя се осъществява в момент на изпитание, както за Италия, така и за България. За нас Италия е приятелска страна, с която ни свързват исторически, културни и икономически връзки, отлични двустранни отношения и конструктивно партньорство“, заяви държавният глава в началото на разговорите между двамата.

Според Радев и двете страни винаги са демонстрирали своята воля за разширяване на сътрудничеството в областта на образованието, науката, културата и туризма. „Голяма благодарност за подкрепата за нашето членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Шенген и Еврозоната“, обърна се президентът към Луиджи ди Майо.

„Италия бе сред първите страни, които въведе драстични мерки за ограничаване на следите от коронавируса. Всички следяхме как италианският народ и институции бях изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата“, даде за пример Радев.

От своя страна италианският външен министър също потвърди прекрасните двустранните отношения и подчерта, че COVID-кризата е дава възможност на държавата му да прецени „кои са нейните приятели“, а България безспорно е сред тях.

Той припомни, че двете държави скоро са отпразнували 140-годишнинат от началото на своите дипломатически отношения и пожела те да бъдат затвърдени още повече.

„Италия абсолютно поддържа кандидатурата за Шенген. На европейски форуми, независимо на какво ниво са, България и Италия са в единна позиция по много проблеми, които засягат и Европа, и в частност нашите две страни“, каза още италианският външен министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.