• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Магията на Родопите в един пътеводител

Магията на Родопите в един пътеводител

/КРОСС/ Магията на Родопите може да се почувства по всяко време през годината, каза за БНР Елена Иванова, създател на блога "Друми в думи". Тя издаде и пътеводител "Седем дни в Родопите - от Ивайловград до Гоце Делчев".

"Те са красиви през всеки сезон, освен това са богати не само на природни забележителности, но и на исторически и културни места. Това е все пак и една от най-големите планини в България, след Стара планина те заемат над 13% от територията на страната", допълни в предаването "Хоризонт за вас" Елена Иванова.

Елена Иванова е била на пътешествие в Родопите много пъти. Една от забележителностите, които ѝ е направила най-силно впечатление, е крепостта Устра, която се намира до село Устрем и е разположена на висок скален рид.

"Също така голяма впечатление ми направи тракийското светилище Харман кая. То се намира в района на Момчилград, близо е до едно по-известно светилище - това край село Татул. Харман кая се състои от две огромни каменни площадки, наречени хармани, от там идва и името. Тези площадки са прорязани с различни линии, освен това има и различни ямки, пълни с вода. За това светилище се смята, че то е свързано с ритуалите на траките и в него са гадаели по движението на Слънцето."

Впечатляващо е и коритото на река Арда, която образува красив каньон. Река Арда има 17 извори.

"Ориентировъчно, като населено място изворите са до село Арда, а каньонът е до село Кошница", допълва Иванова.

Елена Иванова препоръчва, ако отиваме за първи път в Родопите, да посетим най-известните светилища в района на Кърджали - Перперикон, Татул, Дяволския мост до Ардино.

"Също така много интересен е и районът на Ивайловград. Край Ивайловград има една забележителна крепост - Лютица, наричана още мраморния град, защото е изградена от мраморни камъни".

Край Ивайловград се намира и най-пищният дом от римско време по нашите земи - вила Армира.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.