• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

„Студентите: Изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

„Студентите: Изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

/КРОСС/ Изложбата „Студентите: Изящното в текстилното изкуство" обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.

Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите: изящното в текстилното изкуство" и включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г.

Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, очертани от студентите и преподавателите в специалността "Текстил - изкуство и дизайн" на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложно изкуство - Националната художествена академия.

Проектът обхваща и отбелязване на 122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови художници, оставили дълбоки следи в развитието на специалността през годините като проф. Димитър Балев, проф. д-р Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. д-р Аделина Попнеделева, проф. Анна Бояджиева, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева.

Сред тях са и проф. Марин Върбанов, проф. Васил Овчаров и Мара Йосифова, чиито творби съответно „1300 години българска държава", „Посвещение" и „Птици", „Композиция I" и „Композиция II" са уникална част от текстилното изкуство сред 120-те художествени произведения от 80-те години на миналия век, разположени в залите и пространствата на НДК.

Входът в Арт галерия - НДК е свободен, но срещу задължителен зелен сертификат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.