• 17 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8303
 •  GBP / BGN 2.3227
 •  CHF / BGN 2.0514
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години

Археолози откриха "строителни чертежи" на около 8000 години

/КРОСС/ Звезди и линии, гравирани в скалите на Арабския полуостров, може да представляват капани за лов, което прави тези чертежи първите мащабни диаграми в човешката история, сочи ново изследване, което показва комплексното разбиране на хората за Космоса преди около 8000 години.

В късния неолит в Африка и Евразия се разпространяват нови ловни технологии. Хората издигат ниски стени, образувайки коридор, който постепенно се стеснява, превръщайки се в широка кошара, където животните се събират на цели стада. В план подобни структури приличат на хвърчила и днес хиляди техни останки са запазени в пустините на Близкия и Средния изток, в Северна Африка, които по това време са били много по-влажни и богати на едър дивеч.

Такива „пустинни хвърчила" са имали доста сложна структура. (ОЩЕ: Археолози съставиха карта на „пустинни хвърчила") Стените им можели да се простират на няколко километра, а „главата" им била увенчана с няколко стеснени краища, които завършвали с ями капани. Изглежда, че именно за тяхното изграждане хората за първи път започнали да използват архитектурни планове. Едно от тези изображения върху камък е открито от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS). Тяхната статия е публикувана в списание PLOS One.

Реми Красар и колегите му провели изследвания в пустинята в Йордания. В близост до „пустинно хвърчило", чиято възраст се оценява на 9000 години, изследователите открили висок камък, върху чиято плоска повърхност се е запазила негово изображение. Скоро подобна находка била направена и в Саудитска Арабия, близо до 7500-годишно „хвърчило".

Учените сравнили тези „чертежи" със сателитни изображения на „пустинни хвърчила", демонстрирайки, че те ги отразяват с висока надеждност и точност, в мащаби 1:175 и 1:425. Дори в ъглите се виждат капаните, изсечени в камъка. Досега най-старите от тези рисунки били приписвани на ранните цивилизации на Месопотамия. Бяха известни и по-ранни схеми, но всички те оставали доста условни и примерни изображения.

Възможно е най-древните „чертежи" да са помогнали за изграждането на капаните и поддържането на тяхната цялост. Но също така е възможно те да са били използвани при подготовката за сложни ловни „операции": това е позволявало предварително да се разпределят ролите на всички участници, тяхното местоположение и посоки на движение. Така или иначе, тези чертежи ясно показват голям пробив в когнитивните умения на древните хора.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.