• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Доц. Искрен Иванов: Тази война започна много отдавна, въпрос на време беше конфликтът да ескалира

Доц. Искрен Иванов: Тази война започна много отдавна, въпрос на време беше конфликтът да ескалира

/КРОСС/ Тази война започна много отдавна, въпрос на време беше конфликтът да ескалира. Това каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според него има два сценария за развитието на конфликта и те ще зависят от отговора на Израел. „Единият вариант е Израел да отговори конвенционално, да задейства своята доктрина „Дахая", съгласно която той отговаря винаги конвенционално на всяка една атака с пропорционални ресурси. Това ще доведе до класическа конвенционална война между Иран и Израел. Другият вариант е Израел да реши да отговори асиметрично - с технологии, или да изнесе конфликта в ивицата Газа, където вече се води война. Много зависи от реакцията на САЩ, защото Америка може в един момент да окаже натиск върху Израел този конфликт да не става напълно конвенционален, пълномащабен. От друга страна зависи много каква ще бъде позицията и на Руската федерация, защото Русия също няма интерес от ескалацията на този конфликт, защото това ще забави напредъка й в Украйна", обясни доц. Иванов.

Намесата на други страни според него ще бъде по-скоро индиректна - върху модифицирането на стратегията на Израел и Иран. Ако конфликтът ескалира, САЩ ще се намеси решително на страната на Израел.

„Трудно можем да говорим за формирането на голяма антиизраелска коалиция, най-малкото защото Израел е шиитска държава и има сериозен стратегически опонент в региона в лицето на Саудитска Арабия. По-скоро Иран ще бъде подкрепен от Хизбула и хусите, защото ако погледнем внимателно действията на Иран, ще видим, че те са част от действията на една много по-голяма антиамериканска коалиция в региона", допълни доц. Искрен Иванов.

За мирно уреждане на конфликта е невъзможно да се говори на този етап.

 

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.