• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса

ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса

/КРОСС/ Европейската комисия е в напреднали разговори с фармацевтичния гигант Johnson & Johnson, за да резервира или купи първи дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията, която е в процес на разработка. Това съобщава Reuters, като цитира двама служители от ЕК, запознати с разговорите.

Този ход е първият, организиран от изпълнителната власт на Европейския съюз, след като миналата седмица получи мандат от 27-те национални правителства на ЕС да използват спешен фонд с повече от 2 милиарда евро за постигане на предварителни сделки за покупка с производители на ваксини.

Сделката на Комисията с американската фирма Johnson & Johnson е „в процес на подготовка", заяви висш здравен служител от държава-членка на ЕС, който пожелал да остане анонимен.

Втори източник на ЕС заяви, че във вторник Комисията е имала разговор с Johnson & Johnson относно евентуалното споразумение за потенциалната му ваксина.

Официално запитан, говорител на Комисията заяви, че няма коментар. Johnson & Johnson не бяха открити за коментар в САЩ поради часовата разлика, пояснява Ройтерс.
Не става ясно дали евентуалната сделка ще включва предварителна покупка на ваксината при тестване или вариант за закупуването й.

Johnson & Johnson планира следващия месец да започне клинични изпитвания върху хора за експерименталната си ваксина срещу силно заразния коронавирус.

Германия, Франция, Италия и Холандия заявиха, че миналата седмица са придобили 400 милиона потенциални дози ваксина, които по принцип са достъпни за всички държави-членки, от британския производител на лекарства AstraZeneca, която разработва ваксина срещу COVID-19 съвместно с Оксфордския университет.

AstraZeneca подписа подобна сделка през май със САЩ.

Според източника на Ройтерс, който е здравен служител, споразумението на ЕС с Johnson & Johnson може да бъде обявено още през следващата седмица. Той обаче предупреди, че може да е необходимо още малко време за финализиране и все още има шансове договорка да не бъде постигната.

Процедурите за вземане на решения в ЕС представляват пречка за потенциалната сделка, като държавите-членки все още водят преговори за създаването на управителен орган за преговори с производителите на ваксини и лекарства, съобщава още Ройтерс.

Съгласно проект на план, разработен от Европейската комисия, който все още предстои да бъде одобрен от правителствата на ЕС, зелена светлина от само четири държави-членки ще бъде достатъчна за започване на официални разговори от страна на ЕС с производителя.

Но, подчертавайки неотложността на осигуряването на ваксина за 450-милионното население на ЕС, Комисията вече е започнала разговори с Johnson & Johnson, още преди управителният орган да бъде договорен.

Купувайки ваксини в процес на разработка, ЕС рискува да получи такива, които в крайна сметка могат да се окажат неуспешни срещу COVID-19.

Но рискът е оправдан от необходимостта да се осигурят достатъчно дози за населението на ЕС в глобалната надпревара за ефективна ваксина, казват служители на ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.