• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Атанас Пеканов: Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото

Атанас Пеканов: Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото

/КРОСС/ Не смятам, че България ще обеднее след приемането на еврото. Ползите ще са много повече - ще се повиши доверието в страната ни, подобряване на кредитния рейтинг, отпадане на транзакционни разходи, засилване на банковия надзор и засилване на финансовата стабилност. Рисковете могат да бъдат адресирани с информационна кампания. Това заяви в BTV „Тази сутрин" вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов.

Служебният кабинет работи по техническата подготовка за присъединяване към еврозоната. Когато редовен кабинет вземе такова решение - страната трябва да е готова, уточни той.

България трябва да продължи с евроинтеграцията. Европейските механизми могат да служат като гарант за стабилност. За служебния кабинет европейската интеграция е приоритет. Редовният кабинет прие плана за приемането на еврото. Той включва написването на закон, който да бъде приет от Народното събрание. Ние ще изготвим защитата на потребителите, комуникационната кампания, добави Пеканов.

Еврото в Хърватия ще бъде въведено от 1 януари през 2023 година.

Според него там няма закръгляне на цените нагоре след одобрението за новата валута. В последните месеци там не се наблюдават покачване на цените, което да е различно спрямо останалите държави от ЕС на фона на инфлацията.

Има защитни механизми относно покачването на цените - в Хърватия се сравняват цените по курса преди и след влизането в еврозоната, следят с грамажите на стоките, подчерта вицепремиерът.

През есента се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира Атанас Пеканов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Е има ли накъде още да обеднява българина, след като е на дъното в Европа. Питайте не финансист или икономист, а обикновения човек по-добре ли е той лично да си разпределя и определя за какво са му паричките, или някой друг да решава какво да прави с тях, а и да те накаже с някоя глоба ако не изпълняваш заповедите му.

28.09.2022 14:47:48

Анонимен

Те и гърците не мислеха така ...

28.09.2022 10:31:15

Анонимен

Пълни глупости. Съобщава се какво прави някой, но не се казва какъв е резултата. Ползите от приемането на еврото касаят само малка част от бизнеса, основно банките, но за останалете ще има негативи. Отделно от това в момента еврото е много слабо и ще става все по-слабо в резултат на идиотизма на европейската комисия и ЕБ, която е принудена да следва идиотизма на гинеколожката. Като цяло губим суверенитет, не че сега се възползваме от него.

28.09.2022 10:00:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.