• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ивайло Калфин: Приближаването към еврозоната е по-добре да става на пазарен принцип

Ивайло Калфин: Приближаването към еврозоната е по-добре да става на пазарен принцип

/КРОСС/ "България трябва да се приближи към еврозоната, тя все още е далече от нас, но това би следвало да се случва на пазарен принцип, а не чрез държавна намеса", заяви Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът определи като изненадваща намесата на държавата в хазартния, банковия и други сектори с мотива, че ако досега е имало теории тя да се разпорежда при случаи на монополизация, то сега не е така.

Според Калфин влиянието на държавата - например чрез създаването на Държавна петролна компания и бензиностации, по-скоро ще внесе условия за намаляване на конкуренцията. По думите му това действие няма пазарно обяснение и създава усещане за преразпределение на бизнеса в нечий интерес. "Не е ясно какви ще са финансирането и разчетите", изтъкна бившият вицепремиер.

"Българска народна банка (БНБ) няма ангажимент към парите на данъкоплатците. Тя трябва да даде разрешение на всекиго, който иска да купи над 3% от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ)".

Според Ивайло Калфин с намесата си в хазартния бизнес държавата се опитва да обясни на обществото защо не е потърсила средствата, които твърди, че са ѝ дължали. "По-големият проблем обаче е свързан с непридвидимостта в сектора", смята още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Коко

Калфин нещо е на силни наркотици май

17.06.2020 22:04:35

Калоян

Увеличаването на капитала на ПИБ стана на пазарен принцип! Беше проведен публичен и открит аукцион за записване на правата на акциите и всеки можеше да участва! Самия факт, че освен държавната ББР има и частни инвеститори, говори за интерес към новите акции. Друг е въпроса, че в момента след кризата с коронавируса, пазарите са чувствителни и малцина биха участвали в нови сделки!

17.06.2020 14:02:04

Анонимен

Калфата отдавна е забравил що е това социализъм. Заменил го е със социал-либерализма. Колкото по-далеч от еврозоната, толкова по- добре, за обикновения българин! За спекулантите - е, те са друга порода...

17.06.2020 13:50:02

Иван

Социалист като Калфин да говори за еврозоната е нещо като десен политик да прави лява политика! Като не разбира за какво става въпрос, защо се изказва?

17.06.2020 12:21:33

Телерик

Няма нищо нередно в това държавата да се стреми към стабилен банков сектор. Дори в страни като Германия беше приложен подобен подход преди години с Дойче банк.

17.06.2020 09:31:35

доживяхме

един комунист да казва,че пазарният принцип е по-добре от намеса на държавата.

17.06.2020 06:46:11

Стефан

Принципът на пускане и търгуване на акции на борсата е чисто пазарен, ама какво разбира този човек!

16.06.2020 20:07:46

Анонимен

измекяр

16.06.2020 16:40:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.