• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Тодор Кантарджиев: До две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи

Проф. Тодор Кантарджиев: До две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи

/КРОСС/ Достигаме хребета - най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се, това до голяма степен зависи и от поведението на хората. Това каза за БНР професор Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столичната община по повод новите Covid мерки в София.

Той оцени като "неприятна тенденция" масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове.

„Това е лишило "системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области. Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на няколкостотин PCR-а само и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям", допълни Тодор Кантарджиев.

„Хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията. Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят - "заразни настинки". Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване "настинка" няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намаляват се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция", заяви Тодор Кантарджиев.

Според Кантарджиев в София има "някакъв колективен имунитет", но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко: "Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили повече от 10-ина месеца".

"Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било "грипче". Не! Още не е грип, защото и смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип. Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и ноември месец да сложат модифицираната ваксина. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер, защото са слабо защитени от новия вариант. Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант", коментира Тодор Кантарджиев.

„Маските категорично имат ефект. В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските, което говори за две неща - първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второто - че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката. По-хубаво е по-рядко да са хората, когато дишат един въздух", каза той по повод изключването на заведенията от обхвата на новата заповед", Тодор Кантарджиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.